Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Moskva hrozí prerušením dodávok plynu do Európy!

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko nevylučuje prerušenie dodávok plynu do Európy pre spor medzi spoločnosťou Gazprom a Ukrajinou o nezaplatení dlhov za plyn. Vo vyhlásení o tom v pondelok informovala ruská vláda.

"Nie je vylúčené, že súčasný postoj ukrajinskej strany a jej konanie môže viesť k narušeniu plynulosti dodávok plynu do Európy," uviedol vo vyhlásení prvý vicepremiér Viktor Zubkov. Gazprom tvrdí, že ukrajinská štátna spoločnosť Naftogaz mu dlží 2,4 mld. USD (1,8 mld. eur).

Ukrajina čelí každoročnému zvyšovaniu cien za dodávky ruského plynu, pričom cena pre súčasný rok je stále pod úrovňou európskych trhov. Premiérka Julia Tymošenková sa v októbri s Vladimírom Putinom dohodla, že cena za dodávky dosiahne trhovú úroveň o tri roky.

Gazprom však pohrozil viac než dvojnásobným zvýšením cien v budúcom roku alebo zastavením dodávok v prípade, ak Ukrajina nedoplatky neuhradí. Ukrajina v súčasnosti platí Rusku za tisíc kubických metrov plynu 179,5 USD, avšak Gazprom varoval, že cena by sa mohla od nasledujúceho roka zvýšiť na 400 USD za tisíc kubických metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu