Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zdravotníctvo: Kompetencie sestier prvý raz určuje vyhláška

BRATISLAVA - Od piatka 15. októbra vstúpila do platnosti vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá po prvý raz upravuje kompetencie zdravotnej sestry a pôrodnej asistentky.

Ako na tlačovej besede uviedol minister zdravotníctva Rudolf Zajac, vyhláška ustanovuje sestru ako poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. "Sestra je členom tímu, nie podriadenou lekára. Niektorí lekári s tým však majú problém, nevidia v nich partnera, ale dievčatá v čepčeku, ktoré umývajú chorého a vynášajú misy," skonštatoval Zajac.

Vyhláška vymenúva rozsah činností, na ktoré bude mať sestra oprávnenie. Medzi nimi je aj vnútrožilová aplikácia liekov a zavádzanie infúzií, ale iba s písomným poverením lekára.

"Aj keď to sestry robia bežne, doteraz na to vlastne nemali oprávnenie," upozornil Zajac. Ak sa pacientovi niečo stalo, často bola postihovaná tvrdšie sestra, s odôvodnením, že na intravenóznu aplikáciu nemala kompetencie. Po novom však bude krytá vyhláškou a písomným poverením lekára, ktoré môže mať platnosť na jeden konkrétny zákrok, alebo aj na dlhšie časové obdobie.

Ako minister dodal, tento školský rok bude posledným, v ktorom stredné zdravotnícke školy vyprodukujú zdravotné sestry s maturitou. Od budúceho roku skončia absolventi týchto škôl len ako asistenti. Na získanie kvalifikácie zdravotnej sestry bude treba vyššie vzdelanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu