Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MMF zvýšil prognózu ekonomického rastu eurozóny

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil prognózu ekonomického rastu eurozóny za tento rok o pol percentuálneho bodu.

Súčasne však MMF uviedol, že Európska centrálna banka (ECB) môže byť pri zvyšovaní úrokových sadzieb trpezlivá. Ekonomika regiónu je stále silne závislá na dopyte zo zámoria, hospodárske zotavenie sa zrejme však bude čím ďalej viac opierať o domáci dopyt, uviedol MMF v pravidelnej polročnej správe o globálnom ekonomickom výhľade.

"Zotavenie eurozóny konečne získalo určitú hybnú silu," uviedol fond s tým, že riziká prognózy rastu "sa prikláňajú skôr k dolnej strane". Patrí medzi ne obnovený rast cien ropy, opätovne vysoký kurz eura a pomalá tvorba pracovných miest.

MMF predpokladá, že ekonomika eurozóny v tomto roku stúpne o 2,2 %, kým v apríli predpovedal rast o 1,7 %. Išlo by o viac ako štvornásobné tempo expanzie oproti minuloročným 0,5 %. V budúcom roku by si región mal udržať 2,2-percentné tempo rastu.

Prognóza na budúci rok je nepatrne nižšia ako jarný odhad MMF vo výške 2,3 % a zodpovedá širšiemu predpokladu spomalenia celosvetovej ekonomiky v budúcom roku. Dlhodobý rastový potenciál eurozóny pritom MMF vidí na úrovni 2 %.

Vyššia prognóza rastu pre tento rok podľa MMF nebude stačiť na vytvorenie významných inflačných tlakov a ECB sa tak nemusí ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb.

Fond v súčasnosti predpokladá, že inflácia v roku 2005 klesne pod dvojpercentnú hranicu ECB, a síce na 1,9 % z predpokladaných 2,1 % za tento rok. V apríli pritom očakával tohtoročnú infláciu 1,7 % a 1,6 % v budúcom roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu