Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bratislavský VW zatiaľ ľudí prepúšťať nechce, výrobu však obmedzí

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen neplánuje v tomto ani budúcom roku prepúšťať vlastných zamestnancov pre zníženie dopytu po vozidlách a pokles výroby.

Dnes to povedal šéf odborov v spoločnosti Zoroslav Smolinský. Časť pracovníkov však zostane doma, pričom firma im zaplatí takmer plnú mzdu. V podniku v súčasnosti pracuje asi 7700 ľudí, ďalších do 250 pracovníkov si spoločnosť podľa potreby prenajíma od pracovných agentúr. O prácu by do decembra nemali prísť ani títo zamestnanci.

"Priorita je úplne jednoznačná, neprepustiť ani jedného zamestnanca VW Slovakia, a to sa aj dodržuje," uviedol Smolinský. Automobilka, ktorá vyrába najmä športovo-úžitkové vozidlá značiek Volkswagen, Porsche a Audi, zníži do konca roka výrobu nielen pre pokles dopytu po vozidlách pre svetovú finančnú krízu.

Ďalšou príčinou je podľa Smolinského sprísnenie limitov na emisie oxidu uhličitého (CO2). "Nejaký pokles výroby bol už plánovaný od augusta," poznamenal. Začiatkom roka fabrika plánovala udržať celoročnú výrobu na zhruba vlaňajších štvrť milióna vozidiel. Pracovníci môžu počítať aj s dlhšou dovolenkou na prelome rokov, než sa predpokladalo. Celozávodná dovolenka je podľa Smolinského naplánovaná od 15. decembra do 7. januára, pričom pôvodne sa mala začať o päť pracovných dní neskôr.

Pre pokles produkcie musí už v súčasnosti zostať časť zamestnancov Volkswagenu doma. Automobilka vyrába model Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne už len v dvoch zmenách. Ľudia, ktorí pracovali počas noci, nemusia chodiť do zamestnania; dostávajú však časť platu vo výške 75 percent z dovolenkového priemeru.

To podľa odborárskeho predáka zodpovedá až 95 percent denného zárobku. "Tí ľudia majú zhruba o päť percent nižší plat, ako by boli v práci," doplnil Smolinský. Bratislavský Volkswagen koncom novembra odstaví linku, na ktorej vyrába vozidlá Audi Q7 a Škoda Octavia. Dôvodom je, že sesterská automobilka z českej Mladej Boleslavi preruší dodávku karosérií na octavie.

Volkswagen je jedným z trojice automobiliek na slovenskom trhu. V krajine ešte pôsobí francúzsky PSA Peugeot Citroën a kórejská KIA Motors; tieto spoločnosti zatiaľ výraznejšie problémy pre finančnú krízu nehlásili. Ekonómovia však upozornili, že odvetvie výroby vozidiel, ktoré zahŕňa aj dodávateľské firmy, môžu globálne ekonomické ťažkosti zasiahnuť najviac.

VW Slovakia patrí k najvýznamnejším slovenským exportérom. Tržby závodu minulý rok klesli medziročne zhruba o percento na 193,4 miliardy korún (6,42 miliardy eur) a čistý zisk firmy pre posilnenie koruny klesol o viac ako sedem percent na 7,61 miliardy Sk (252,6 milióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu