Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rusko obmedzuje prepravu ropy cez Estónsko

TALLIN - Rusko postupne obmedzuje vývoz ropy a ropných produktov cez Estónsko, ktoré v budúcnosti očakáva úplné zastavenie dodávok Ruska cez svoje územie.

Od januára tohto roka sa prostredníctvom prístavu v Taline prepravilo 13,61 mil. ton kvapalného nákladu, z ktorého väčšinu tvorí ropa, čo predstavuje v porovnaní s minulým rokom pokles o 15 %. "O tri či štyri roky očakávame úplné zastavenie prepravy ropy z Ruska cez Estónsko, takže sa musíme na túto situáciu pripraviť" povedal riaditeľ estónskych železníc Kaido Simmermann.

Rusko kedysi vyvážalo cez prístav v Taline 25 mil. ton ťažkých vykurovacích olejov a produktov z ľahkej ropy za rok, avšak teraz chce presmerovať prepravu ropy na svoje vlastné prístavy. Zapríčinil to diplomatický spor z apríla minulého roku, keď Estónsko premiestnilo sovietsky pamätník druhej svetovej vojny z centra svojho hlavného mesta na vojenský cintorín mimo mesta, čo Rusko považovalo za urážku.

Celková preprava za prvých osem mesiacov roku 2008 cez talinský prístav klesla v porovnaní s minulým rokom o 26,6 % na 19,5 mil. ton. Rusko zastavilo aj export uhlia cez prístav v Taline napriek vybudovaniu nového terminálu v roku 2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu