Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Minimálne odvody pre SZČO sa majú rátať z inej veličiny

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Minimálna mzda ako ukazovateľ, z ktorého sa pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) určujú najnižšie odvody na sociálne a zdravotné poistenie, by sa mala nahradiť inou veličinou.

Ako po stretnutí s predstaviteľmi odborového zväzu (OZ) KOVO uviedla ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová, na odpojení minimálnych odvodových platieb od minimálnej mzdy pracuje expertná skupina, v ktorej majú svojich zástupcov zamestnávatelia, odborári a vláda. "Možno to bude percento z priemernej mzdy v národnom hospodárstve a podobne," komentovala ministerka, podľa čoho by sa mali v budúcnosti určovať najnižšie odvody. Nová veličina však podľa nej musí byť postavená tak, aby mali SZČO garantovaný aspoň minimálny dôchodok.

Šéfka rezortu práce a sociálnych vecí poukázala na to, že 90 % živnostníkov platí odvody do Sociálnej poisťovne z minimálnej mzdy. Týmto ľuďom pri minimálnej mzde 8 100 Sk (268,9 €) podľa Tomanovej vyjde dôchodok hlboko pod sumu životného minima. "Všetci, keď pôjdu do dôchodku, budú odkázaní na to, aby dostávali pomoc v hmotnej núdzi, na čo sa im poskladá celá spoločnosť," zdôraznila ministerka. Ak si podľa nej SZČO neuvedomia, že "musia platiť odvody, tak sa sami vystavujú riziku, že budú mať veľmi nízke dôchodky". Dodala, že spoločnosť tak vystavujú riziku, že "bude potom na nich doplácať".

Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu by sa mali minimálne odvody zvýšiť aspoň na takú úroveň, aby garantovali dôchodok aspoň na úrovni životného minima. Za nespravodlivé tiež považuje to, že do solidárneho systému zdravotného poistenia prispieva 90 % živnostníkov z minimálnej mzdy a ostatní, ktorí pracujú ako zamestnanci, platia odvody zo svojej hrubej mzdy. Vládni koaliční partneri už na utorkovom rokovaní koaličnej rady predstaviteľov strany Smer-SD upozornili, že pri zvyšovaní minimálnej mzdy rastú aj najnižšie odvody pre živnostníkov.

Najnižšie poistné na sociálne a zdravotné poistenie sa totiž pre samostatne zárobkovo činné osoby v súčasnosti vypočítava z aktuálnej sumy minimálnej mzdy. "Týmto problémom sa naďalej vážne zaoberáme a ministerka práce má jasný pokyn odviazať minimálnu mzdu od rôznych odvodov u živnostníkov," povedal v utorok predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu