Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prvé kontroly dvojitých cenoviek odhalili veľké nedostatky

BRATISLAVA - Prvé previerky Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorá v nedeľu začala kontrolovať povinné cenovky s údajmi v korunách aj eurách, odhalili v bratislavských nákupných centrách veľké nedostatky.

Inšpektori boli zatiaľ k predajcom zhovievaví a dali im šancu na nápravu. Ak si opakovane nesplnia povinnosť podľa zákona, budú nasledovať pokuty.

"Sme nemilo prekvapení. Takúto zlú situáciu sme nečakali," povedala dnes ČTK ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Mnohí predajcovia sa na duálne zobrazovanie cien dostatočne nepripravili napriek tomu, že mali 16 dní navyše oproti pôvodne zamýšľanému termínu, dodala.

Euro vymení korunu v peňaženkách Slovákov od januára, dvojité cenovky im majú pomôcť lepšie sa pripraviť a zvyknúť si na novú menu. Inšpektori v nedeľu preverili v hlavnom meste 26 rozličných prevádzok v troch obchodných centrách a na Obchodnej ulici. "Jedenásť z nich malo veľké nedostatky," priblížila Machútová. Viacerí predajcovia nemali v obchode viditeľne umiestnený konverzný kurz 30,1260 SKK/EUR, niektorí zasa mali tento údaj uvedený nesprávne.

Kontrolóri sa stretli aj s nesprávnymi prepočtami či zaokrúhľovaním súm z korún na eurá a nedostatkami pri jednotkových cenách. Dvojité označenie chýbalo pri viac ako 430 druhoch výrobkov. "Toto sú veľmi veľké nedostatky. V niektorých predajniach došlo k ignorácii zákona," poznamenala riaditeľka.

Previnilci podľa nej dostali niekoľko dní na to, aby nedostatky v predajniach odstránili. Ak si obchodníci aj po opakovanej návšteve kontrolórov nesplnia povinnosť podľa zákona, budú sankcionovaní. Pokuta sa môže vyšplhať do dvoch miliónov korún (zhruba 66.388 eur), pri opakovanom nedostatku do jedného roka až do piatich miliónov Sk (asi 165.970 eur).

Cenovky s údajmi súčasne v korunách a eurách a informácia o konverznom kurze nesmú chýbať v žiadnej predajni od 24. augusta. Niektorí, napríklad menší obchodníci s menej ako piatimi zamestnancami, nemusia mať ceny v oboch menách priamo na regáloch. Stačí, ak sumy v korunách aj eurách spíšu v cenníku. Jasne oboznámiť zákazníka s konverzným kurzom však musia.

Povinnosť zobrazovať ceny v korunách aj eurách zostane obchodníkom do konca budúceho roka, teda celý rok po zavedení eura. Niektorí si ju splnili v predstihu, SOI však v čase dobrovoľného duálneho zobrazovania našla nedostatky v každej druhej kontrolovanej predajni. Najhoršie na tom boli poskytovatelia služieb a malí obchodníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu