Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Čína by si mala udržať silný ekonomický rast

(Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska ekonomika si udržiava pevnú pozíciu aj napriek oslabovaniu svetového dopytu.

Uviedla to vo svojej štvrťročnej správe čínska centrálna banka. Zároveň konštatovala, že za súčasný stav vďačí krajina dlhodobým ťahúňom svojho ekonomického rastu, medziiným aj urbanizácii. Čínska ekonomika, ktorá je v súčasnosti štvrtou najsilnejšou svetovou ekonomikou, posilnila v prvom polroku o 10,4 %.

Centrálna banka ďalej uviedla, že Čína by si tento trend mala zachovať i v druhej polovici roka, aj keď čínsky export pravdepodobne oslabí v reakcii na ochladzovanie svetovej ekonomiky. Čína v súčasnosti čelí mnohým štrukturálnym problémom a inflačným tlakom, preto by tvorcovia menovej politiky mohli mať v budúcnosti vážny problém udržať ekonomiku pod kontrolou.

Čínska centrálna banka je však presvedčená, že kombinácia faktorov ako je industrializácia, urbanizácia či zvyšovanie spotreby, pomôže čínskej ekonomike, aby si naďalej zabezpečila silný ekonomický rast.

Napriek optimistickému tónu, správa upozornila, že pokračujúca úverová kríza v USA a hrozba recesie v západných ekonomikách môže negatívne ovplyvniť prílev kapitálu na trhy rozvíjajúcich sa krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu