Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ako obnoviteľný zdroj by sa mohlo využívať aj konope

(Zdroj: SITA)

Bratislava - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) pripravilo návrh zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a kombinovanej výroby elektriny a tepla.

Nový zákon, okrem prevzatia európskych smerníc do slovenskej legislatívy, má za úlohu aj optimalizovať fungovanie trhu s elektrinou pre oblasť kombinovanej výroby elektriny a tepla a podporu obnoviteľných zdrojov energie a súčasne výrobcov elektriny.

"Slovensko má jednoznačne veľký potenciál využívania OZE, ako je napríklad spaľovanie lisovanej slamy, konope, ľanu, kukurice, či drevnej štiepky," uvádza v návrhu zákona rezort hospodárstva. Navrhovaným zákonom sa okrem iného určí prevádzkovateľovi sústavy povinnosť na svojom území prednostne pripojiť do sústavy výrobcu elektrickej energie z OZE, či z kombinovanej výroby.

"Prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav sú povinní vykupovať všetku elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnou kombinovanou výrobou ponúknutú k povinnému výkupu a uzatvoriť s príslušným výrobcom elektriny zmluvu o dodávke elektriny na krytie strát vo svojej distribučnej sústave," uvádza sa v návrhu zákona, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní, pričom zákon by mal nadobudnúť účinnosť od začiatku budúceho roka.

Cenu, za akú budú musieť prevádzkovatelia distribučných sústav vykupovať elektrinu vyrobenú z OZE, určí Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR. Regulačný úrad tak podľa navrhovaného zákona okrem iného určí príplatok k cene každej megawatthodiny elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie a stanoví regulovanú cenu pre elektrinu vyrobenú kombinovanou výrobou elektriny a tepla, za ktorú budú prevádzkovatelia sústavy túto elektrinu nakupovať prednostne.

"Úrad stanoví cenu elektriny vyrobenej z OZE tak, aby bola dosiahnutá primeraná doba návratnosti takejto investície, v závislosti od technických a ekonomických parametrov, ktorými sú najmä náklady na inštalovanú jednotku elektrického výkonu, účinnosť využitia primárnej energie a doba využitia zariadenia na výrobu elektriny," konštatuje MH v návrhu zákona.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu