Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slovensko ma 14. najlacnejší benzín v EÚ

BRATISLAVA - Rast cien pohonných hmôt (PHM) sa v Európskej únii (EÚ) zastavil. Zmeny v cenách boli totiž vo väčšine krajín nepatrné, vzrástli alebo klesli maximálne o 50 halierov za liter.

Ako ďalej informoval internetový portál natankuj.sk, Slovensko sa posunulo v rebríčku cien benzínov o jednu priečku na 14. miesto a v rebríčku cien nafty zostalo na 21. pozícii.

Prvé miesto v rebríčku cien benzínov obsadilo v sledovanom období Lotyšsko s priemernou cenou 95-oktánového benzínu 34,44 Sk za liter. Prvé miesto v rebríčku cien nafty získala Malta s priemernou cenou nafty 36,54 Sk za liter. Priemerná cena benzínu s oktánovým číslom 95 dosiahla na Slovensku k 14. júlu tohto roka 41,51 Sk za liter a nafty 44,65 Sk za liter.

Pri porovnávaní cien benzínov bez daní v rámci krajín EÚ sa Slovensko s priemernou cenou 19,38 Sk  za liter umiestnilo na siedmej priečke. Priemerná cena benzínov bez daní je tak v SR v porovnaní s prvým Rakúskom vyššia o 0,94 Sk za liter. V rebríčku cien nafty bez daní Slovensko s priemernou cenou 23,02 Sk za liter obsadilo druhú pozíciu. Bulharsko na prvom mieste má v priemere liter nafty bez daní lacnejší o 0,4 Sk.

Pri porovnávaní cien s daňami s ostatnými štátmi Visegrádskej štvorky a Rakúska má nižšiu cenu benzínu iba Rakúsko, a to o 1,73 Sk za liter. Cena nafty s daňou je však v porovnaní s uvedenými štátmi na Slovensku druhá najdrahšia. Drahšiu naftu oproti Slovensku má len Česká republika, a to o 0,94 Sk za liter.

Bez daní má od Slovenska nižšiu cenu benzínu iba Rakúsko, a to o 0,94 Sk za liter. Slovensko má však najnižšiu cenu nafty. Druhá pozícia v rámci cien nafty bez daní patrí Rakúsku, ktoré má liter nafty bez daní oproti Slovensku drahší o 1,2 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu