Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Predaj nových automobilov v Európe sa opäť prepadol

Frankfurt - Európsky trh s automobilmi zaznamenal v júni ďalší prudký pokles a predaj nových vozidiel sa tak znížil už štvrtý mesiac za sebou.

Aj napriek tomu, že jún mal o jeden pracovný deň viac, sa počet nových registrácií v 27 členských štátoch Európskej únie (EÚ), v Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku a na Islande prepadol o 7,9 % na 1,43 mil. automobilov. V stredu o tom informovala asociácia automobilového priemyslu ACEA.

Dôvodom poklesu predaja nových automobilov je zhoršujúca sa ekonomická situácia na celom svete a výnimkou nie je ani Európa. Dopyt po autách sa znížil takmer na celom kontinente, dokonca aj v rýchlo rastúcich ekonomikách, ako je napríklad Rumunsko. Najhorší výkon zaznamenalo v júni Španielsko, kde sa počet nových registrácií prepadol o 31 %.

V Taliansku sa predaj automobilov znížil o 20 %. "Rastúca inflácia a ceny pohonných látok sú hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi nové registrácie," uvádza ACEA vo svojej správe. Za prvý polrok sa počet nových predaných automobilov v Európe znížil o 2,2 % na 8,3 mil. vozidiel, dodala ACEA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu