Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Rusko predbehlo Nemecko v predaji automobilov

MOSKVA - Rusko by sa koncom tohto roka malo stať najväčším automobilovým trhom v Európe a prebrať tak doterajšiu vedúcu pozíciu Nemecka.

Vo svojej správe to oznámila poradenská spoločnosť PricewaterhouseCoopers (PwC). V prvej polovici tohto roku už dosiahol predaj áut v Rusku úroveň 1,645 mil. kusov, čo predstavuje medziročný nárast o 41 %, zatiaľ čo v Nemecku sa v tej istej dobe predalo 1,63 mil. automobilov. Vo finančnom vyjadrení stúpol predaj automobilov v Rusku o 64 % na 33,8 mld. USD. Ruská ekonomika zažíva na rozdiel od krajín západnej Európy boom, čo sa odráža aj na preferenciách obyvateľov, ktorí strácajú záujem o domovské značky a viac sa orientujú na drahšie zahraničné automobily. Pri dovezených zahraničných značkách došlo za prvých šesť mesiacov k 54-percentnému nárastu predaja, zatiaľ čo u domácich automobilov to bolo len 27 %.

Podľa minuloročných predpovedí PwC sa malo Rusko stať najväčším trhom v predaji automobilov až v roku 2011. PwC vtedy informoval, že tento rýchlo rastúci trend v Rusku môže zabrzdiť potenciálna úverová kríza v krajine spôsobená nedobytnými pôžičkami, ako aj nedostatočné investície do výstavby ciest a parkovacích miest. Ak však súčasný trend bude pokračovať aj v druhej polovici tohto roku, môže sa v Rusku predať 3,6 až 3,8 mil. automobilov, čím by predbehlo doterajšie európskeho lídra - Nemecko, uvádza v správe PwC.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu