Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

EÚ môže pre spor o clách na drevo oddialiť vstup Ruska do WTO

(Zdroj: SITA)

HELSINKI - Rusko sa bude môcť stať členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO), až keď s Európskou úniou (EÚ) vyrieši spor týkajúci sa vývozných ciel na drevo. Informoval o tom európsky komisár pre rozšírenie EÚ Olli Rehn.

"Je samozrejmé, že clá na drevo zavedené Moskvou sú sporným bodom dohody medzi EÚ a Ruskom. Predtým, než nájdeme uspokojujúce riešenie tohto problému, Rusko sa nemôže stať členom WTO," povedal Rehn pre fínsku televíziu.

Brusel tvrdí, že uvalenie ciel na drevo porušuje podmienky dohody o vstupe Ruska do WTO, ktorú v roku 2004 podpísala s Moskvou Európska únia. Fínsky minister zahraničného obchodu a rozvoja Paavo Väyrynen minulý týždeň uviedol, že Helsinki zvažujú vyberanie poplatkov od ruských prepravných spoločností, aby kompenzovali domácim drevárskym spoločnostiam zvýšené náklady vyplývajúce z ciel.

Rusko, ktoré je významným zdrojom dreva pre fínsky papierenský a drevársky priemysel, zvýšilo v apríli vývozné clá o 50 % na 15 eur za kubický meter dreva. Moskva však ďalej uviedla, že do roku 2009 stúpnu tieto clá až do výšky 50 eur za kubický meter, čo zdvojnásobí náklady na drevo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu