Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prechod na euro môže vyvolať ilúziu nižších cien

Slovenské Euro
Slovenské Euro

BRATISLAVA - Prechod na euro nebude znamenať len zdanlivo nižšie príjmy, ale aj ceny. Podľa členky predstavenstva VÚB banky a členky eurotímu pri Európskej komisii Eleny Kohútikovej bude preto dôležité na tento fakt občanov upozorňovať.

Ako uviedla na štvrtkovom stretnutí s novinármi, už pri začatí duálneho zobrazovania totiž vznikne ilúzia nízkych cien, že za tovary sa budú namiesto desiatok korún platiť iba desatiny eur, avšak na druhej strane príjmy budú namiesto v tisíckach korún len v stovkách eur. V konečnom dôsledku však aj tak platí zásada, že ide len o matematický prepočet a pomer príjmov k cenám tak zostane rovnaký ako pred zavedením eura.

Presný kurz, za ktorý sa budú koruny na eurá meniť pri prechode na novú menu, sa pritom Slovensko dozvie už 8. júla po rokovaní ministrov financií krajín Európskej únie. Povinnosť duálne zobrazovať ceny aj v korunách aj v eurách podľa tohto kurzu tak vznikne presne mesiac po tomto termíne. Povinnosť duálneho zobrazovania pritom platí iba smerom k spotrebiteľom a občanom. Avšak aj táto povinnosť má svoje výnimky, ktoré vo vyhláške stanovilo ministerstvo hospodárstva. Ceny všetkých tovarov napríklad nebudú musieť duálne zobrazovať podnikatelia zamestnávajúci 5 alebo menej zamestnancov, kde bude stačiť duálny cenník.

Vo všetkých prípadoch však bude vyžadovaná minimálne informácia o konverznom kurze, či umiestnenia konverznej tabuľky, teda tabuľky tovarov či služieb v korunách s ich prepočtom podľa konverzného kurzu na euro. Napriek tomu, že pri duálnom zobrazovaní budú ceny prepočítavané cez konverzný kurz, v hospodárstve bude až do konca roku 2008 platiť kurz trhový. Aj keď je predpoklad, že ten by mal byť až do konca roka blízko konverzného kurzu, tento bude účinný až od 1. januára, kedy slovenská koruna ako mena zanikne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu