Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Ekonomika USA posilní

WASHINGTON - Americká ekonomika podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) stagnuje a v budúcom roku by malo nastať iba mierne zotavenie.

MMF nalieha, aby americká centrálna banka Fed zachovala úrokové sadzby nezmenené. V správe o zdraví americkej ekonomiky MMF uviedol, že americká ekonomika v tomto roku posilní o 1,1 % a v roku 2009 by mal rast predstavovať iba 2 %.

Inflácia by mala v nasledujúcom roku klesnúť na 2 % z tohtoročných 3,5 %. Podľa MMF sa spomalenie americkej ekonomike odrazí aj vo všetkých najvýznamnejších priemyselných krajinách, kde hospodárske ukazovatele nesplnia očakávania prvý raz od začiatku tejto dekády.

Ako MMF upozornil, očakávané ozdravenie americkej ekonomiky ohrozuje napätie na bankovom trhu a trhu bývania, ako aj vyššie ceny energií a potravín. MMF ďalej dodal, že pokles hodnoty amerického dolára priviedol menu bližšie k úrovniam, ktoré sú v súlade so strednodobým výhľadom americkej ekonomiky.

Podľa MMF bolo však zhodnotenie amerického dolára nevyvážené, keď oslabil výraznejšie voči menám s plávajúcim kurzom, pričom voči menám krajín s veľkým prebytkom bežného účtu akou je Čína, zaznamenal len menšie oslabenie. To podľa medzinárodnej organizácie spôsobilo, že zlepšenie rovnováhy globálnych obchodných tokov bolo obmedzené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu