Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na likvidáciu jadra má Slovensko 18,362 mld. Sk

BRATISLAVA - Národný jadrový fond (NJF), ktorý spravuje finančné prostriedky slúžiace na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi, v minulom roku evidoval príjmy v objeme 19,315 mld. Sk.

Ako vyplýva z výročnej správy o hospodárení NJF, fond zaznamenal vlani výdavky vo výške 952,938 mil. Sk. Ku koncu minulého roka tak na účtoch NJF zostali prostriedky v objeme 18,362 mld. Sk, ktoré by sa mali využiť na likvidáciu jadra. Najviac príjmov evidoval fond od držiteľov povolenia na prevádzkovanie jadrových zariadení.

Prevádzkovatelia prispeli vlani na likvidáciu jadra viac ako 2,732 mld. Sk. Najväčšiu časť príjmov však tvoril zostatok z minulých rokov, ktorý bol k 1. januáru minulého roka na úrovni 16,259 mld. Sk. Na príjmoch fondu sa tiež podieľali úroky z termínovaných vkladov (321,4 mil. Sk), dotácie zo štátneho rozpočtu (1,963 mil. Sk), či pokuty a penále (300 tis. Sk).

Výdavky fondu boli vlani určené najmä pre držiteľov povolenia na prevádzku jadrových zariadení, a to vo výške 938,648 mil. Sk. Fond najviac poskytol na vyraďovanie havarovanej Atómovej elektrárne A1 Jaslovské Bohunice 729 mil. Sk. Výdavky na správu NJF boli v minulom roku vo výške viac ako 14 mil. Sk.

Zákon o národnom jadrovom fonde nadobudol účinnosť 1. júla 2006. Na základe tohto zákona vznikol Národný jadrový fond, ktorý spravuje finančné prostriedky od odberateľov elektrickej energie a prevádzkovateľov jadrových zariadení, ktoré smerujú na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi.

Finančné prostriedky v jadrovom fonde sú súčasťou verejných financií a sú tvorené minimálne v sume 2,6 mld. Sk za rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu