Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úroky na spotrebiteľské úvery budú regulované

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh ustanovujúci výšku, ktorú nesmie prevýšiť odplata za poskytnutie spotrebiteľského úveru.

Ministerstvo financií (MF) za tento limit navrhlo dvojnásobok priemeru ročných percentuálnych nákladov v danej skupine pôžičiek. Na druhej strane, môže byť podľa rezortu financií tento strop neprimerane vysoký pre niektoré kategórie úverov.

Preto MF navrhlo stanoviť ďalší limit pre všetky typy úverov, s výnimkou kreditných kariet. Výška odplaty teda nesmie prekročiť štvornásobok váženého priemeru všetkých úverov. Pri úveroch na kreditných kartách predstavuje maximálna hranica odplaty dvojnásobok priemernej úrokovej miery pre kreditné karty.

"Už minister spravodlivosti robil niekoľko krokov proti úžere. Cieľom je, aby úžera nebola typickým prejavom v tomto segmente," uviedol po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. júla tohto roka. Ako ďalej informuje MF v materiáli, predpokladá sa, že priemerné hodnoty ročnej percentuálnej miery nákladov u jednotlivých kategórií spotrebiteľských úverov budú v budúcnosti klesať.

Rovnako s týmto poklesom sa teda budú znižovať aj absolútne hodnoty limitov vyplývajúcich z tohto vládneho nariadenia. Priemerná hodnota ročnej percentuálnej miery nákladov a úrokovej miery pre jednotlivé typy spotrebiteľských úverov ako aj priemer za všetky spotrebiteľské úvery bude ministerstvo financií zverejňovať štvrťročne.

Primárnym cieľom návrhu je podľa rezortu financií zabrániť poskytovaniu úverov, pri ktorých veritelia zneužívajú nedostatok informácií na strane dlžníkov a požadujú od nich príliš vysokú odplatu, ktorá je neobvyklá pre príslušnú kategóriu úverov. Z priemerných hodnôt percentuálnej miery nákladov a úrokových mier za prvý štvrťrok tohto roka podľa MF vyplýva, že existujú pomerne veľké rozdiely v počte subjektov poskytujúcich spotrebiteľské úvery v jednotlivých kategóriách.

V kategórii spotrebiteľské úvery so zabezpečením alebo lízing vo výške viac ako 200 tis. Sk so splatnosťou jeden až päť rokov bolo aktívnych 40 subjektov. Avšak v kategórii ostatné spotrebiteľské úvery neuvedené na jeden až päť rokov vo výške od 50 tis. Sk do 200 tis. Sk so splatnosťou tri až šesť mesiacov zaslal údaje iba jeden subjekt.

Maximálnou odplatou za poskytnutie spotrebiteľského úveru sa rezort financií začal zaoberať koncom novembra minulého roka. Pôvodne chcelo stanoviť hranicu pre úroky ako dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) pre daný úver. Proti tomuto návrhu sa však ohradili banky, ktoré avizovali, že takáto legislatíva by sa dotkla štandardného trhu s bankovými úvermi.

Podľa bánk by sa totiž ľahko mohlo stať, že bežnému klientovi banka neposkytne spotrebiteľský úver. RPMN zahŕňa všetky náklady spojené s úverom, teda úroky aj poplatky. Uvedené nariadenie by malo začať platiť hneď po jeho schválení vládnym kabinetom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu