Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bosna je bezpečná pre investície

Róbert Fico a Nikola Špirić
Róbert Fico a Nikola Špirić (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Bosniansky premiér Nikola Špirić vyzval slovenských podnikateľov, aby sa nebáli investovať.

Bosnianske hospodárstvo sa po vojne zotavilo, krajina chce byť obchodným centrom západného Balkánu. Je bezpečná pre investície, čo potvrdí aj júnové podpísanie asociačnej a stabilizačnej dohody s Európskou úniou. V máji začala Bosna a Hercegovina rokovať s Európskou úniou o bezvízovom styku.

Na stretnutí podnikateľov oboch štátov v Sarajeve Špirić poukázal na hospodársky rast, ktorý bol vlani 6,1 percenta, tento rok by mal byť 6,5 percenta. Devízové rezervy rastú, úspory ľudí v bankách sa vlani zvýšili o 26 percent. Do Bosny a Hercegoviny prišlo trikrát viac zahraničných investícií ako v predchádzajúcom roku, ktoré sa podieľali 14 percentami na hrubom domácom produkte (HDP).

Premiér Robert Fico konštatoval, že výborné vzťahy medzi Bratislavou a Sarajevom sa stále nedostatočne premietajú do hospodárskej spolupráce, nestabilita v regióne obmedzovala záujem našich firiem. Situácia sa však mení, čoho dôkazom je aj 18 firiem a Eximbanka, ktoré sú zastúpené vo vládnej delegácii pri dnešnej oficiálnej návšteve premiéra v Bosne a Hercegovine.

Oživením spolupráce bol tohtoročný medzinárodný veľtrh v Mostare, kde bolo Slovensko partnerom a zastupovalo ho 18 firiem. Obchodná výmena je však stále nízka, vlani dosiahla 100 mil. dolárov. Premiér spomenul dve najvýznamnejšie investície našich podnikov v Bosne - privatizáciu časti papierní v Banjej Luke spoločnosťou Ecoinvest Ružomberok a majoritný vstup ZVL Auto Prešov do výrobne valivých ložísk v hercegovinskom Konjici.

Fico vidí ďalšie možnosti v ekológii, pri budovaní čističiek a malých vodných elektrární. V súčasnosti je SR v poradí desiaty investor v Bosne a Hercegovine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu