Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Začínate podnikať? Spravte si podnikateľský plán

(Zdroj: Jupiterimages)

Skôr ako sa bežný človek dá na podnikanie, dosť dlho uvažuje o všetkom možnom, čo s tým súvisí. A ako to často chodí, nie všetky úvahy majú význam. Mnohé sú predčasné, časť úvah je úplne zbytočná, chcel by toho veľa naraz a zároveň nevie do čoho sa pustiť najskôr. Preto aj u začínajúcich podnikateľov má význam napísanie si podnikateľského plánu.

Zmyslom tvorby takéhoto plánu je zosumarizovať a následne predstaviť podnikateľskú myšlienku. Núti zodpovedať si množstvo dôležitych otázok a dôkladne si premyslieť, či je daný nápad realistický a aké sú kritické faktory úspechu. Slúži ako návod a zároveň kontrola pri podnikaní. Neskôr môže poslúžiť aj na prehodnotenie možností investovania do jeho ďalšieho rozvoja. Prečo má podnikateľský zámer význam pre začínajucého podnikateľa, sme pre Vás zosumarizovali do piatich bodov:

 

1. Zhrnutie základnej myšlienky

 

Na jednom mieste možno načrtnúť jadro podnikania, hlavný cieľ, zdroje, ktoré sú potrebné na jeho dosiahnutie, tiež úlohy a úskalia, ktoré treba zvládnuť. Podnikateľský plán by mal odpovedať na tieto základné otázky - Čo chcem robiť? Pre koho to chcem robiť? Aký zmysel to bude mať? Akým spôsobom to chcem robiť? Ako začnem? Ako to celé budem financovať? Aké to má riziká?

 

2. Vytýčenie hlavného cieľa, resp. jadro podnikania

 

V každodennom „zápase o prežitie“ je ľahké stratiť zo zreteľa hlavný cieľ a utápať sa v nepodstatných drobnostiach. Úspešní podnikatenia vedia, čo chcú a idú za tým.

 

3. Rozmenenie hlavného cieľa na jednotlivé časti

 

Základnú myšlienku plán zvyčajne delí na čiastkové ciele, jednotlivé oblasti a konkrétne úlohy resp. kroky ktorými sa k naplneniu cieľa dopracujeme.

 

4. Možnosť porovnať plán so skutočnosťou

 

Plán umožňuje s odstupom času porovnať skutočnosť vášho podnikania s pôvodným zámerom. Uvidíte, či ste mali správny odhad a úsudok. Môžete svoje ciele a plány prehodnotiť, upraviť prípadne si vytýčiť nové.

 

5. Nevyhnutný podklad na získanie investície, úveru, dotácie

 

Zámer poskytuje potenciálnemu investorovi, spoločníkovi alebo veriteľovi nevyhnutné informácie, bez ktorých sa nemôže rozhodovať o financovaní alebo spoluúčasti na projekte. Na kvalitne vypracovanom projekte veľa krát záleží budúcnosť, úspech či neúspech.

 

Zdroj: www.szco.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu