Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri tokajskej oblasti chcú vybudovať závod na výrobu vína

KOŠICE - Závod na spracovanie hrozna a výrobu vína za 50 miliónov korún chce pri obci Ladmovce neďaleko tokajskej vinohradníckej oblasti postaviť spoločnosť Vinárstvo Viničky. Firma plánuje tiež získať trinásťhektárový pozemok pri obci, na ktorom chce vysadiť vinice. Záujem spoločnosti ČTK potvrdil starosta obce Štefan Bárany.

Investor chce podľa projektu, zverejneného na internetových stránkach ministerstva životného prostredia, s výstavbou začať v polovici tohto roku. Závod by mali dokončiť v roku 2010, pracovať by v ňom malo desať zamestnancov. Ročne by mal závod vyrobiť 3000 hektolitrov vína.

"V závode a aj na vinici by si našli zamestnanie aj naši obyvatelia," povedal ČTK Bárany. V Ladmovciach žije približne 360 obyvateľov, väčšina musí za prácou dochádzať, dodal Bárany. Reakciu investora sa ČTK získať nepodarilo.

Na približne tretine územia tokajskej vinohradníckej oblasti sa hrozno na víno v súčasnosti nepestuje. Využitiu asi 300 hektárov plochy bráni najmä to, že nie sú známi jej vlastníci. Slovensko a Maďarsko sa navyše dlhodobo nevedia dohodnúť na presnom ohraničení Tokajskej oblasti na Slovensku.

Tokajská vinohradnícka oblasť je najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku a tvorí zhruba jednu pätinu tokajskej oblasti, ktorej väčšia časť sa nachádza na území Maďarska. Slovensko chce oblasť zapísať do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu