Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Koncesionárske poplatky: Platiť treba aj za nepočujúcich a nevidiacich!

Slovenská televízia
Slovenská televízia

BRATISLAVA - Nový zákon o koncesionárskych poplatkoch hovorí, že ich musia uhrádzať všetci odberatelia elektriny. A nielen bežní ľudia, ale aj zamestnávatelia za svojich zamestnancov. To nahnevalo majiteľov chránených dielní, lebo dávajú prácu nepočujúcim aj nevidiacim ľuďom, ktorí Slovenskú televíziu ani Slovenský rozhlas v práci skutočne nepotrebujú.

Vláda stále tvrdí, že hendikepovaných ľudí treba do bežného života zapájať. Nie všetky jej kroky však integráciu podporujú. Majitelia chránených dielní sa sťažujú, že podľa nového koncesionárske poplatky musia platiť aj za nepočujúcich a nevidiacich pracovníkov. „Povinnosť platiť úhradu pre právnické osoby vyplýva z dôvodu, že programová služba, ktorú verejnoprávne médiá poskytujú, má pozitívny vplyv aj na právnické osoby,“ zdôvodnil hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Zároveň dodal, že podieľanie sa právnických osôb na fi nancovaní verejnoprávnych médií má v sebe obsiahnutý aj aspekt solidarity, pretože bez ich príspevku by museli byť výrazne vyššie úhrady fyzických osôb. Problematickú situáciu nemôže riešiť ani spoločnosť RTVS, ktorá úhrady koncesionárov vyberá. „Plne chápem majiteľov chránených dielní, žiaľ, z pozície právnika spoločnosti ani ja, ani konatelia nemáme právo udeľovať výnimky zo zákona,“ povedal právnik spoločnosti RTVS Ján Mlej.

CENNÍK MESAČNÝCH POPLATKOV PRE FIRMY

140 SK (4 €) - od 3 do 9 zamestnancov
560 Sk (17 €) - od 10 do 49 zamestnancov
2 400 Sk (74 €) - od 50 do 249 zamestnancov
6 000 Sk (186 €) - od 250 do 999 zamestnancov
14 000Sk (433 €) - od 1 000 a viac zamestnancov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu