Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fico: V Európe začala energetická vojna

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Európe začala podľa premiéra Roberta Fica energetická vojna. "V Európe začína, ak už nezačala energetická vojna. Začala vojna o prístup k energetickým zdrojom, začala vojna o to, kto bude mať aké možnosti investovať, a samozrejme najväčším hitom je vyvážať kapitál a za tento kapitál stavať na území cudzích štátov zdroje výroby elektrickej energie," povedal na štvrtkovom výročnom zhromaždení delegátov Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Fico.

Podľa premiéra nesmie preto Slovensko zabudnúť na svoju energetickú bezpečnosť. "Máme dve možnosti. Buď sa budeme na túto energetickú vojnu prizerať, a potom sa ešte viac prehĺbi energetická závislosť Slovenska, alebo sa postavíme k tejto výzve a pokúsime sa napriek tomu, že sme malí, aj my niečo získať. Ak sa Slovensko nezúčastní tejto energetickej vojny, nedopadne dobre," zdôraznil Fico.

Aj preto podľa neho dostal minister hospodárstva strategickú úlohu získať späť 49-percentný podiel spoločnosti Transpetrol, ktorý pravdepodobne vlastní holandská dcérska spoločnosť skrachovaného Jukosu, Jukos Finance B.V. "Chceme, aby štát mal absolútnu väčšinu akcií v Transpetrole, lebo ide o životne dôležitý podnik pre Slovensko," dodal premiér.

Podľa Fica pri výstavbe energetických zdrojov nesmie chýbať účasť štátu. "Budeme trvať, pokiaľ pôjde o výstavbu strategických energetických zdrojov, napríklad pri výstavbe atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach, že tam musí mať štát účasť. Štát musí mať kontrolné páky, ako sa bude s tými zdrojmi pracovať," konštatoval Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu