Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Ceny bytov by sa po zavedení eura nemali výraznejšie zvyšovať

BANSKÁ BYSTRICA - Trh s nehnuteľnosťami by zavedenie eura v roku 2009 nemalo ovplyvniť ani v Banskobystrickom kraji. Developeri neočakávajú, že sa ceny bytov budú výraznejšie zvyšovať.

Naďalej sa pravdepodobne bude zvyšovať dopyt po bývaní v novostavbách. Konštatoval to na stavebnom veľtrhu For Arch Slovakia v Banskej Bystrici generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík.

Podľa analýzy asociácie, s ktorou sekretár oboznámil odborníkov na konferencii o podnikaní v BBK, sú na trhu s nehnuteľnosťami na strednom Slovensku obrovské rozdiely. "Vo väčšine okresov stojí štvorcový meter v starých bytoch 5000 Sk (155 eur) až 6000 Sk (185 eur), v Banskobystrickom a Zvolenskom okrese oveľa viac. V sídle kraja pribúda veľa nových bytoviek ako v prvom meste v kraji. Cena starých bytov bola už totiž taká vysoká, takmer ako výrobné náklady nových bytov, že sa vytvoril priestor na príchod developerov a investorov," uviedol Lazík.

Niektoré vyhľadávané lokality cestovného ruchu ako napríklad Donovaly sa však podľa Lazíka vymykajú zo štatistík, lebo tam investujú subjekty z celej SR. "Nie je to typická rezidenčná výstavba na bývanie, ale na rekreáciu či šport. Na Donovalách vyjde m2 v apartmáne drahšie ako v byte v Banskej Bystrici," dodal

V meste pod Urpínom sa v roku 2007 medziročne zvýšili ceny nehnuteľností z 25.000 Sk (773 eur) na 32.000 Sk (989 eur) za m2, teda o 25 až 30 %. V tomto roku sa už pohybujú okolo 36.000 Sk (1113 eur) za m2 a stále rastú. Aj ponuka na trhu s nehnuteľnosťami a počet transakcií stúpa. Podľa generálneho sekretára NARKS je len otázkou krátkeho času, kedy začne ožívať trh s nehnuteľnosťami aj vo Zvolene, lebo toto mesto dlhodobo trpí nedostatkom bytov. Postupne by sa mala rozvinúť aj výstavba nových bytov.

"Predpokladáme, že sa bude stále vyvíjať dvojsvet - Banská Bystrica a zvyšok BBK vďaka tomu, že mesto pod Urpínom je centrom kraja, má potenciál rýchleho rastu. Ostatné okresy musia čakať na impulz zvonka, to znamená, na priamu zahraničnú investíciu, ktorá dokáže vytvoriť dostatok pracovných miest a dostatočné vysoké príjmy, aby vznikol dopyt po bývaní v nových domoch," prízvukoval Lazík.

Poznamenal, že v Banskej Bystrici bude stále viac prevažovať záujem ľudí o bývanie v novostavbe, najmä keď cenový rozdiel medzi starými a novými bytmi nie už teraz až taký výrazný. Staršie byty v minulých rokoch uprednostňovali preto, lebo bola malá ponuka nových.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu