Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovenské peniaze nahradí euro: V peciach zhoria tony bankoviek

Skartované peniaze poputujú do pece.
Skartované peniaze poputujú do pece. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Slovensko sa pripravuje na príchod eura. Od 1. 1. 2009 sa zrejme oficiálnym platidlom stane v našej krajine spoločná mena členských krajín Európskej únie. Nový Čas zisťoval, čo sa stane s našimi slovenskými bankovkami a mincami. Dokedy ich treba zameniť?

Slováci sa musia pripraviť nielen na príchod eura, ale aj na odchod slovenskej meny. „Slovenské peniaze budú v obehu len do 16. januára 2009 a do tohto termínu bude nimi možné aj platiť. Od 17. januára bude možná už len ich výmena v bankách,“ uviedol vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát.

Slovenské peniaze sa začnú sťahovať z obehu koncom roka. „Odhadujeme, že celková návratnosť bude 148 miliónov kusov bankoviek a 453 miliónov kusov mincí. Ide o 2 000 ton mincí a 148 ton bankoviek,“ povedala Milada Korenová, výkonná riaditeľka Národnej banky Slovensko (NBS). Bankovky budú ničené v peciach pri teplote 1 500 stupňov Celzia. „Využijeme vlastné zariadenia, ale rokujeme aj s cementárňou Holcim Rohožník a U. S. Steel Košice. Mince sa budú ničiť v Mincovni Kremnica,“ prezradil Radko Kuruc z NBS.

DOKEDY ZAMENIŤ PENIAZE

Ľudia si môžu vymeniť bankovky v bankách do konca roka 2009, v NBS aj potom. Mince v bankách do konca júna 2009, v NBS do konca roku 2013. Najpraktickejšie je vložiť peniaze na bankový účet. Banky zamenia koruny na eurá automaticky a bez poplatkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu