Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

SDKÚ-DS kritizuje spomalenie a predražovanie výstavby diaľnic

BRATISLAVA - Rozhodnutie ministerstva dopravy o podaní žaloby na súd o preskúmanie postupu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a tým o pozastavení projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) znamená, podľa opozičnej SDKÚ-DS, oddialenie výstavby diaľnic na Slovensku.

"Tým, že sa ministerstvo bráni väčšiemu počtu uchádzačov v tendri, zmenšuje konkurenčný priestor a zvyšuje cenu za diaľnice," informovala v stredu SDKÚ-DS. SDKÚ-DS tak reagovala na to, že rezort dopravy podal na Krajský súd v Bratislave žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu ÚVO zo 14. marca 2008 v súvislosti s tendrom na výstavbu a prevádzku úsekov diaľnice D1 cez PPP projekty. Úrad vtedy zrušil rozhodnutie rezortu dopravy o vylúčení rakúsko-nemeckého konzorcia v zložení Alpine Bau, Hochtief PPP Solutions a Western Carpathians Motorway Investors Company a nariadil ich vrátenie do súťaže spolu s ďalšími vyradenými uchádzačmi.

Vláda zanedbala, tvrdí ďalej najväčšia opozičná strana, prípravu a výstavbu diaľnic. "Takéto rozhodnutia vedú nielen k ďalšiemu časovému posunu a vyšším cenám, ale aj k nárastu podozrení na zadávanie zákaziek firmám blízkym Smeru. Takéto podozrenia znásobuje aj postoj predsedu vlády, ktorý odmietol opozičnú účasť v prípravných a výberových komisiách pre projekty PPP," pokračovala SDKÚ-DS. V doteraz najväčšej privatizačnej akcii v dejinách Slovenska, podľa opozičnej strany, pripravuje vláda pre občanov záväzok, ktorý budú splácať aj tí, ktorí sa ešte nenarodili.

SDKÚ-DS preto požaduje transparentný priebeh a narábanie s peniazmi občanov. Vo výstavbe diaľnic podporuje kontinuitu a ich rýchlu dostavbu. Podľa nej, doterajší postup a rozhodnutie ministerstva dopravy výstavbu diaľnic spomaľuje a predražuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu