Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

SOI vykoná tisíce kontrol cien v období prípravy na euro

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) je pripravená v období povinného duálneho zobrazovania cien vykonať tisícky kontrol s cieľom zabrániť ich neodôvodnenému zvyšovaniu. Jedným z jej cieľov, je podľa jej ústrednej riaditeľky Nadeždy Machútovej, aj prispieť k zreálneniu vnímania cien spotrebiteľmi.

Spotrebiteľom pritom odporúča, aby v období po zavedení eura zbytočne nepreplácali tovary a služby zaokrúhľovaním súm v eurách pre obchodníkov a nechávali si pri nákupoch vydávať, pretože každý cent bude mať svoju hodnotu. Podnikateľov upozornila na uskutočnenie potrebných krokov pre zobrazovanie cien v oboch menách, pretože SOI hneď od začiatku tejto povinnosti nasadí všetky svoje kapacity na kontrolu ich dodržiavania.

Podľa slov Nadeždy Machútovej, sa podnikatelia snažia v príprave na euro vyjsť v ústrety zákazníkom, pričom je to aj v ich záujme, aby neprišli do konfliktu s orgánmi kontroly. SOI má možnosť kontrolovať aj cenotvorbu jednotlivých subjektov, pričom podľa tzv. generálneho zákona, ktorý upravuje prechod na novú menu, každé neodôvodnené zvýšenie cien tovarov a služieb z dôvodu zavedenia eura, je jeho porušením. SOI má v súčasnosti k dispozícii 150 inšpektorov a v prípade potreby je pripravená ich počet zvýšiť. Podľa N. Machútovej, to bude závisieť od disciplíny na trhu. Ako dodala, v minulosti bolo schopných 70 až 80 inšpektorov v priebehu dvoch týždňov skontrolovať okolo 100 tis. cien.

Splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura Igor Barát v tejto súvislosti uviedol, že duálne zobrazovanie cien je jeden z najvýznamnejších nástrojov na ochranu spotrebiteľa v procese prechodu na novú spoločnú euro menu. Cieľom zobrazovania cien v oboch menách je umožniť kupujúcim porovnať ceny v korunách a eurách, ako aj sledovať ich vývoj v období príprav na euro, ktoré má nahradiť slovenskú korunu od 1. januára budúceho roka.

Podľa Baráta zákon ani vyhláška nestanovuje presný formát duálneho zobrazovania cien, zo zobrazovania však musí byť zrejmé, ktorá je hlavná mena a ktorá je zobrazená informatívne. Subjekty pritom podľa jeho slov, musia brať do úvahy povinnosť vyplývajúcu z vyhlášky rezortu hospodárstva, podľa ktorej, musia byť údaje zobrazené jasne a musí z nich byť jednoznačne a ľahko možné rozlíšiť ceny v jednotlivých menách. Splnomocnenec vlády upozornil aj na skutočnosť, že aj keď vyhláška ustanovuje určité výnimky pre subjekty zamestnávajúce menej ako päť zamestnancov, platí pre nich povinnosť na každom výpise z registračnej pokladne zobraziť celkovú sumu okrem korún aj v eurách.

Výnimka pre tieto subjekty sa týka duálneho zobrazovania cien pri tovaroch a službách, pričom im umožňuje informatívne ceny v druhej mene zobrazovať napr. prostredníctvom cenníkov, ktoré však musia byť zobrazené v zrozumiteľnej forme a na prístupnom mieste. Vyhláška Ministerstva hospodárstva SR, ktorá upravuje podrobnosti duálneho zobrazovania cien, platieb a iných hodnôt pre oblasť ochrany spotrebiteľa, nadobudne účinnosť 27. marca.

Duálne zobrazovanie cien tovarov a služieb je povinné najneskôr jeden mesiac po zverejnení konverzného kurzu, ktorý má byť známi v júli tohto roka. To znamená, že všetky ceny tovarov a služieb budú musieť byť najneskôr od augusta, zobrazované v hlavnej mene v korunách a informatívne (podľa prepočtu konverzným kurzom) aj v eurách. Táto povinnosť platí do konca tohto roka. Od začiatku budúceho roka, po zavedení eura do obehu, budú musieť byť zobrazované ceny v hlavnej mene, ktorou už bude euro a v korunách len informatívne, povinne do konca roka 2009. Počas prvého polroka 2010 bude táto povinnosť pre subjekty dobrovoľná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu