Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prechod na euro: Ceny budú strážiť dôchodcovia

Penzistky Erika Sekaniová (vľavo) a Alžbeta Orshoferová tvrdia, že prepočítavanie cien je strata času.
Penzistky Erika Sekaniová (vľavo) a Alžbeta Orshoferová tvrdia, že prepočítavanie cien je strata času. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico našiel spoločnú reč so slovenskými seniormi. Jednota dôchodcov na Slovensku sa totiž s vládou dohodla, že po prechode na euro (1. január 2009) bude dohliadať na (ne)zdražovanie zo strany obchodníkov.

Jednota dôchodcov, ktorá združuje asi 74 000 ľudí, prisľúbila, že bude spolupracovať pri vysvetľovaní pravidiel prechodu na novú menu. Prevzala na seba aj ďalšie záväzky. „Napríklad pomáhať Slovenskej obchodnej inšpekcii monitorovať počínanie tých, ktorí by chceli využiť prechod na euro na zvýšenie cien tovarov a služieb,“ vyhlásil Fico.

Podľa vlády dôchodcovia sú najväčšou zraniteľnou skupinou pri prechode na euro. Vládny kabinet im chce túto veľkú zmenu uľahčiť a preto plánuje schváliť kompenzačný príplatok.

ČO NA TO PENZISTI?

Dôchodkyne z Popradu Erika Sekaninová (68) a Alžbeta Orshoferová (70) však tvrdia, že ich biednym dôchodkom už nepomôže nič. „Euro či koruna - nebudem strácať čas porovnávaním a prepočítavaním cien. Kúpiť to budeme musieť tak či tak, jesť sa predsa musí. Možno budeme zo začiatku opatrnejšie pri výbere tovaru podľa cien,“ povedali seniorky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu