Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zamestnávatelia: Takto bojujú proti štátu...

Kampaň využíva aj reklamu a pútače. Zobraziť galériu (3)
Kampaň využíva aj reklamu a pútače.

BRATISLAVA - Spustili netradičnú kampaň. Zamestnávatelia učia už niekoľko dní pracujúcich Slovákov správne čítať najpopulárnejší mesačník v krajine - výplatnú pásku. Využívajú na to špeciálnu internetovú stránku, ale aj reklamu a bilbordy. A to preto, aby si poriadne všimli, koľko peňazí dávajú štátu cez dane a odvody.

Nový Čas nedávno vypočítal, že bežný Slovák zo svojej výplaty nikdy neuvidí až tretinu! Z každej koruny si totiž štát zoberie asi 32 halierov (1 cent). A ďalšie peniaze zhltnú tzv. nepriame dane. Prieskum verejnej mienky pritom ukázal, že vyše 80 percent pracujúcich ľudí sa nevyzná v údajoch na svojej výplatnej páske. „Je najčítanejším mesačníkom na Slovensku, dostáva ju vyše 2 miliónov zamestnancov,“ zdôraznil viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. Aj preto spustili netradičnú vysvetľovaciu kampaň pre občana. Na internetovej stránke www.vyplatnapaska.sk každý poľahky zistí, koľko reálne zarába.

„Projekt má ambíciu informovať zamestnancov o tom, koľko z ich celkovej odmeny odvádzajú vo forme odvodov a daní,“ dodal Jozef Špirko. Zamestnávatelia veria, že ich iniciatíva otvorí aj priestor na diskusiu o tom, ako efektívne štát využíva svoje zdroje. Rezort financií však tvrdí, že na zníženie daní a odvodov nie je priestor.

Až 80 percent ľudí nevie čítať z výplatnej pásky. Pomôžu zvýraznené údaje, napríklad o čistej mzde?
Zamestnávatelia: Takto bojujú proti
Zobraziť galériu (3)


Kalkulačka poskytne aj údaje o nákladoch zamestnávateľa pri zamestnancovi s priemernou mzdou.
Zamestnávatelia: Takto bojujú proti
Zobraziť galériu (3)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu