Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministerstvo zdravotníctva chce aktualizovať vyhlášku o zúčtovaní poistného

(Zdroj: Život)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo do skráteného pripomienkového konania návrh novely vyhlášky o podrobnostiach pri vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, o ročnom zúčtovaní poistného a o povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného. Novela sa zároveň týka aj vzorov tlačív ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie.

Zmeny vo vyhláške podľa prekladacej správy nadväzujú na novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť na začiatku roka. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Horváthová, cieľom rezortu je, aby zmenená vyhláška nadobudla účinnosť vzápätí po schválení jej aktualizovaného znenia, preto presný termín navrhovanej účinnosti v materiáli uvedený nie je.

Novela zákona o zdravotnom poistení okrem iného stanovila, že od roku 2008 nemusia ročné zúčtovanie poistného podávať niektoré skupiny poistencov, a to študenti, starobní dôchodcovia, asistenti osôb so zdravotným postihnutím či opatrovatelia. Tieto skupiny sa stali opäť poistencami štátu, aj keď majú príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Poistencami štátu sa stali aj doktorandi, ktorí študujú v dennej forme štúdia a nedovŕšili 30 rokov. Novela upravila aj prípady, keď sa za istých okolností stávalo, že samoplatitelia alebo poistenci štátu s ďalšími príjmami museli odovzdať ročné zúčtovanie, aj keď jeho výsledkom bola nula, prípadne museli platiť poistné vypočítané z príjmov, ktoré prakticky nezarobili. Od začiatku roka taktiež platí, že preplatky a nedoplatky do 100 Sk sa nebudú vracať, respektíve doplácať.

V tomto roku sú platitelia povinní podať ročné zúčtovanie poistného za rok 2007 do 30. júna. Ak však zamestnanec chce, aby za neho zúčtovanie vyplnil zamestnávateľ, musí ho o to požiadať už do 15. mája.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu