Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Štefanec: Vláda sa nevenuje podpore zavedenia eura

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec

BRATISLAVA - Vláda sa podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Ivana Štefanca nevenuje podpore zavedenia eura. "Informovanosť o eure na Slovensku za posledné sledované obdobie klesla o 4 % a podpora zavedenia eura sa taktiež znížila o 2 %," povedal na piatkovom stretnutí s novinármi Štefanec, pričom sa odvolal na údaje Eurobarometru a Gallupovho inštitútu.

Ako ďalej uviedol, podľa týchto prieskumov vzrástli v SR obavy zo zavedenia eura, zo 79 % na 83 %. Podľa neho narástli aj obavy občanov z osobných ťažkostí pri prechode na euro, z 39 na 43 %. "Vidíme teda priamu súvislosť s tým, že niekto sa nevenuje podpore zavedenia eura," pokračoval. Štefanec ďalej uviedol, že Fico vytvára občanov druhej kategórie, pretože chce rozdávať len "svojim" a chce protivládne médiá z infokampane o zavedení eura vynechať.

"Predseda vlády sa správa, ako keby euro bolo len pre jeho voličov, a ako keby tí, čo ho nevolili, nemali právo na informácie," povedal. Ako opozičný poslanec dodal, premiér zabúda na jednu podstatnú vec, že na 180 mil. Sk, ktoré boli vyčlenené na infokampaň, sa poskladali všetci slovenskí daňoví poplatníci, pričom podľa Štefanca do tejto čiastky prispeli aj európski daňoví poplatníci. Poslanec za SDKÚ-DS ďalej uviedol, že pri takto nastavených podmienkach infokampane hrozí, že zhruba 70-miliónový príspevok od Európskej komisie bude musieť Slovensko vrátiť.

Fico podľa neho nevyužíva túto sumu na informovanie občanov, ale pre svoju politickú propagandu. Vláda sa v minulom roku podľa Štefanca venovala infotendrom, ktoré zbabrala a nevenovala sa informovanosti občanov, výsledkom toho je, že informovanosť na Slovensku klesá. Ivan Štefanec ešte pripomenul, že za minulej vlády bola pripravenosť Slovenska na zavedenie eura hodnotená ešte lepšie ako u krajín, ktoré v súčasnosti euro už majú, teda u Slovinska, Malty a Cypru.

Samotní predstavitelia Slovenska nemajú podľa Štefanca jasno v zavedení eura. "Fico straší a zneisťuje," uviedol. Predseda parlamentu Paška mal podľa Štefanca priznať, že euro nie je program sociálnej demokracie, ale že "v záujme Slovenska to urobia". "Mečiar nedávno vyhlásil, že chce kompenzovať nejakých 22 mld. Sk, ktoré občania stratia zavedením eura, čo minister financií obratom dementoval," pripomenul Štefanec. Nemožno sa potom podľa neho čudovať zmätku v hlavách občanov a obavám zo zavedenia eura. "Samotná infokampaň je jedna veľká tragédia," zhodnotil úvodný spot infokampane v elektronických médiách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu