Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bush vyjadril obavy zo slabého dolára

George Bush
George Bush (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident George Bush by privítal posilnenie americkej meny. Uviedol to v rozhovore pre televíznu stanicu PBS. Zároveň vyslovil názor, že slabý dolár spôsobil rast cien energií v USA. Bush ďalej povedal, že dolár stráca na svojej hodnote, pričom v prípade opačnej situácie by klesla inflácia a zlacneli tovary importované do USA.

Potom ako sa kurz eura voči americkému doláru vyšplhal na historicky najvyššiu hodnotu vo svojej deväťročnej histórii, investori naďalej zostávajú opatrní. Nie je totiž isté, či nedávne spoločné kroky hlavných svetových centrálnych bánk pozostávajúce z dodania likvidity na globálny finančný trh, odvrátia hroziacu recesiu v USA a krízu v oblasti poskytovania úverov.

Ďalšou oblasťou, ktorá výrazne oslabuje ekonomickú situáciu v USA, sú pretrvávajúce problémy hypotekárneho trhu. Klesajúce ceny nehnuteľností nútia stavebné firmy prehodnocovať svoje plány a predaje domov klesajú spolu so zákazníckou dôverou. Ako ďalej uviedol Bush, jeho administratíva podporila ekonomiku prostredníctvom fiškálneho podporného balíka v hodnote 152 mld. USD v záujme odvrátenia pretrvávajúcich problémov majiteľov nehnuteľností.

Tento krok má tiež za cieľ odvrátiť možné dopady zlej ekonomickej situácie na daňových poplatníkov v USA. "Som vždy otvorený správnym myšlienkam, ale nemôžem súhlasiť s prehnanou vládnou intervenciou v ekonomike, ktorá by mohla byť z dlhodobého hľadiska kontraproduktívna," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu