Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nepracujúcim sa asi zvýši rodičovský príspevok

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Rodičia, ktorí po narodení svojho dieťaťa nenastúpia do zamestnania, budú mať asi nárok na vyšší rodičovský príspevok než pracujúci otcovia a matky.

V Slovenskom rozhlase to dnes naznačila ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD). Predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu presadila, aby rodičia dostávali rovnaký príspevok bez ohľadu na to, či dieťa opatrujú sami alebo ho zverili napríklad príbuzným.

Rodičovský príspevok dostáva jeden z rodičov po skončení približne sedemmesačnej materskej dovolenky do troch rokov od narodenia dieťaťa. V súčasnosti dosahuje výšku 4560 korún (140 €). Rodičia naň strácajú nárok, ak zveria dieťa materskej škole. V opačnom prípade by získavali z verejných financií dvojakú výhodu, pretože materské školy na rozdiel od jaslí dostávajú na svoju existenciu peniaze z rozpočtov obcí.

"My skutočne na budúci rok ideme nahradiť rodičovský príspevok tak, aby nahradil jeden výpadok príjmu, aspoň sa blížil k minimálnej mzde," povedala Tomanová. Reagovala tak na tvrdenia svojho oponenta v diskusii, opozičného poslanca za KDH Daniela Lipšica. Ten vyhlásil, že rodinám pri narodení dieťaťa spôsobuje najväčšie problémy výpadok zdrojov z platu rodiča, ktorý sa ostane starať o novorodenca. Minimálna mzda je v súčasnosti 8100 korún (250 €).

Do polovice roka 2005 dostávali pracujúci rodičia asi o dve tretiny nižší rodičovský príspevok než ľudia starajúci sa o dieťa v domácnosti. Ministerstvo práce však presadilo, aby sa príspevky vyrovnali. Rodičov mala zmena motivovať k tomu, aby neváhali pre hrozbu straty vyššej štátnej dotácie nastúpiť do zamestnania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu