Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nezamestnanosť na Slovensku je v rámci EÚ stále najvyššia

BRATISLAVA - Sezónne upravená miera nezamestnanosti na Slovensku klesla v januári na 10,4 % z úrovne 10,7 % zaznamenanej v decembri. Ako vyplýva ďalej z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat, Slovensko má aj naďalej najvyššiu mieru nezamestnanosti v rámci celej EÚ.

Slovensko však patrí medzi krajiny s výrazným a neustálym medziročným poklesom nezamestnanosti v únii. V januári 2007 dosiahla miera nezamestnanosti v SR 11,6 %.

Priemerná sezónne upravená miera nezamestnanosti v rámci celej EÚ sa v januári medzimesačne nezmenila a zotrvala na decembrovej úrovni 6,8 %. Na medziročnej báze sa však miera nezamestnanosti v EÚ znížila o 0,7 percentuálneho bodu. V 15-člennej eurozóne sa miera nezamestnanosti v januári medzimesačne taktiež nezmenila a predstavovala 7,1 %. Medziročne sa však miera nezamestnanosti v eurozóne znížila o 0,6 percentuálneho bodu.

Spomedzi krajín, ktoré poskytli Eurostatu údaje, dvadsaťštyri zaznamenalo medziročný pokles miery nezamestnanosti a tri evidovali nárast. Z krajín, ktoré zverejnili údaje, zaregistrovalo v januári najnižšiu mieru nezamestnanosti Holandsko, a to 2,9 %. Po ňom nasledovalo Dánsko s mierou nezamestnanosti 3,1 % a Cyprus s 3,6 %. Po Slovensku evidovalo druhú najvyššiu mieru nezamestnanosti v januári Španielsko, a to 8,8 %, tretiu priečku obsadilo s 8,6 percentami Poľsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu