Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podpis pod výstup z druhého piliera sa nebude overovať

BRATISLAVA - Notári nemusia od začiatku marca overovať podpisy pod oznámeniami o vystúpení z druhého dôchodkového piliera. Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá nadobudla účinnosť od 1. marca tohto roka.

Ako informovala riaditeľka odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne (SP) Lýdia Výborná, sporiteľ môže predložiť písomné oznámenie prejavu vôle nebyť zúčastnený v druhom pilieri osobne na pobočke SP alebo ho doručiť do poisťovne poštou. Tlačivo k vyhláseniu sporiteľa o vystúpení z druhého dôchodkového piliera, ktoré je uverejnené aj na internetovej stránke poisťovne, podľa Výbornej okrem údajov o mene, priezvisku, adrese trvalého pobytu a korešpondenčnej adrese musí obsahovať aj identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia sporiteľa (rodné číslo) a číslo zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení.

Doručením takéhoto písomného oznámenia sporiteľovi podľa Výbornej zaniká účasť na starobnom dôchodkovom sporení odo dňa prvého vzniku tejto účasti a zaniká zmluva o starobnom dôchodkovom sporení. "Sociálna poisťovňa je povinná bez zbytočného odkladu po doručení písomného oznámenia oznámiť dôchodkovej správcovskej spoločnosti zánik zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení," informovala. Dôchodková spoločnosť je podľa Výbornej následne povinná bez zbytočného odkladu odo dňa oznámenia SP previesť z bežného účtu dôchodkového fondu na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici sumu zodpovedajúcu aktuálnej hodnote osobného dôchodkového účtu vystupujúceho sporiteľa.

Zo systému starobného dôchodkového sporenia od začiatku tohto roka do 18. februára vystúpilo takmer 7,4 tis. osôb. Ľudia, ktorí opustili druhý dôchodkový pilier, majú väčšinou nad 40 rokov. Do druhého piliera v rovnakom období, teda od začiatku tohto roka do 18. februára, vstúpilo približne 2,7 tis. osôb. Ministerstvo financií SR predpokladá, že z druhého piliera počas prvého polroka tohto roka vystúpi 68-tisíc sporiteľov, čo by malo v roku 2008 zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne zhruba o 3,6 mld. Sk. V roku 2009 by mali byť príjmy poisťovne podľa rezortu financií vyššie o 1,3 mld. Sk a v roku 2010 o 1,4 mld. Sk. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však očakáva, že sa z dvojpilierového dôchodkového systému do výlučne prvého piliera vráti len približne 31 tis. súčasných sporiteľov. Možnosť vrátiť sa z druhého piliera do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému spravovaného SP pritom potrvá do konca júna tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu