Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci najviac sporia na osobných účtoch

BRATISLAVA – Osobné účty, vkladné knižky či životné poistenie. Takto podľa najnovšieho prieskumu sporia Slováci najčastejšie. Sú však aj takí, ktorí finančným inštitúciám nedôverujú a radšej si zárobky odkladajú doma.

Podľa odborníkov je omnoho výhodnejšie peniaze vkladať do bánk, kde sú v bezpečí a na rôznych typoch účtov môžu aj zvyšovať svoju hodnotu. Na chod domácnosti minie tretina Slovákov celé svoje mesačné príjmy. Celkovo len polovica z nás je schopná si popri všetkých záväzkoch aj niečo odložiť na sporenie. Tretina usporí mesačne 1 000 – 3 000 Sk (31 € - 91 €), šestina 1 000 korún (31 eur) mesačne a ďalšia šestina od 3 000 do 5 000 korún (91 eur - 152 eur). Len necelé tri percentá zo sporiacich domácností si mesačne odloží viac ako 10-tisíc korún (304 eur).

Úspory odkladáme

Najviac sporíme na osobnom účte a vkladnej knižke v banke. Ako ďalšie formy sporenia Slováci preferujú termínované účty v banke, stavebné sporenie a kapitálové alebo investičné životné poistenie. Takéto typy sporenia sú výhodné, pretože sa vám peniaze môžu ročne zvýšiť až o niekoľko percent. Desatina z nás sporí na doplnkové dôchodkové sporenie. Najmenej zaužívané formy sú investície do akciových a do zmiešaných podielových fondov.

Peniaze doma?

Značná časť obyvateľstva, najmä starší ľudia, dáva prednosť sporeniu doma. Ak si už peniaze odkladáte vo vašom byte či dome, musíte byť pripravení na to, že o ne môžete ľahko prísť. Zlodeji totiž prehľadávajú najčastejšie tradičné miesta, ako napr. šuplíky so spodnou bielizňou alebo sekretáre.

VÝHODNÉ TYPY SPORENIA:

Rekonštrukcia a kúpa bytu
Stavebné sporenie - Výhodou je to, že ak nasporíte za rok 16 000 Sk, máte nárok aj na zaujímavú štátnu prémiu, ktorá je momentálne vo výške 12 %. Úrok: 2%

Finančné rezervy
Investičné životné poistenie - Na tomto účte si tvoríte finančné rezervy pre prípad núdze a neočakávaných výdavkov. Výška úrokov závisí od vývoja akcií.
Úrok: 7 - 10%


Dôchodkové poistenie
Kapitálové životné poistenie - Je výhodné hlavne pre mladých ľudí, ktorí začali nedávno pracovať. Našetrené peniaze využijete v dôchodkovom veku.
Úrok: 8%

Sporenie vo fondoch
Zaistené fondy - Možnosť sporenia na čokoľvek. Peniaze, ktoré vložíte, sú zabezpečené proti stratám akciových trhov. Úvodný vklad je 5 000 Sk.
Úrok (Výnos): záleží na vývoji akciových trhov.

Najčastejšie dôvody sporenia:

1. Prípad núdze 45,7 %
2. Rekonštrukcia bytu/domu 25,7 %
3. Vzdelanie 21,7 %
4. Vybavenie domácnosti 21,3 %
5. Pomoc rodine 17,6 %
6. Dovolenka 16,8 %
7. Zariadenie bytu 14,3 %
8. Dôchodok 13,5 %
9. Pohreb 13,5 %
10. Bez zvláštneho dôvodu 12,8 %
Zdroj Gfk.sk, Neopublic Porter Novelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu