Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

SSE chce postaviť paroplynovú elektráreň za 1,3 mld. Sk

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stredoslovenská energetika (SSE) plánuje postaviť v Panických Dravciach pri Lučenci novú paroplynovú elektráreň za približne 1,3 miliardy korún. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN).

SSE, v ktorej vlastní podiel skupina Electricité de France, chce so stavbou dvoch blokov s výkonom po 50 megawattov začať koncom tohto roka.

Elektráreň by mala stáť v bývalom areáli kompresorovej stanice plynu a spoločnosť sa rozhoduje medzi dvoma dodávateľmi technológie, poznamenali HN.

Zatiaľ najväčším projektom tohto typu elektrárne je plánovaný paroplynový cyklus maďarskej ropnej skupiny MOL a českej elektrárenskej spoločnosti ČEZ za viac ako 700 miliónov eur (23,1 miliardy Sk) v bratislavskej rafinérii Slovnaft. Ďalší paroplynový cyklus s výkonom 400 megawattov plánuje postaviť nemecký E.ON pri Trnave, doplnili HN.

Paroplynový cyklus je elektráreň, ktorá využíva plynovú spaľovaciu turbínu a parný systém. Okrem výroby elektrickej energie dodáva aj teplo. Tento typ elektrárne je v súčasnosti na Slovensku v prevádzke napríklad v Bratislave či v Leviciach. Začiatkom februára o stavbe menšej paroplynovej elektrárne pri Piešťanoch informoval aj výrobca nealkoholických nápojov Coca-Cola Beverages Slovakia. Electricité de France vlastní v SSE 49 percent akcií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu