Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úrad zamietol aj druhé odvolanie reštituentov voči prevodu pôdy

(Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Prešovský katastrálny úrad odmietol aj druhé odvolanie reštituentov proti skoršiemu rozhodnutiu Správy katastra v Poprade, ktorá zrušila sporný prevod pôdy pod Tatrami.

Vlastníctvo pozemkov, pre ktoré sa vlani takmer rozpadla vládna koalícia, zatiaľ na reštituentov neprevedú. Po zamietnutých odvolaniach by o prevodoch mala opäť rozhodnúť popradská správa katastra.
"Kataster, podobne ako v prvom prípade, zamietol odvolanie reštituentov," povedala ČTK Karin Holvayová z prešovského katastrálneho úradu.

Pre sporný prevod pozemkov pod Tatrami, ktoré sa zo štátneho pozemkového fondu prostredníctvom reštituentov za zlomok ceny mali dostať k firme GVM údajne blízkej ĽS-HZDS, musel minulý rok odísť z funkcie minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). ĽS-HZDS potom zvažovalo odchod z koalície, nakoniec však v kabinete Roberta Fica zostalo. Prevod pôdy napadla vlani popradská prokuratúra, v zmluve medzi štátnym pozemkovým fondom a reštituentmi našla totiž viacero chýb.

Majiteľ GVM Milan Bališ dnes ČTK povedal, že reštituenti už chyby odstránili a popradská správa katastra by preto na nich mala pozemky previesť. "Chyby, ktoré prevodu pozemkov zatiaľ bránili, boli odstránené," tvrdil. Pôdu by po prevode získala práve GVM, ktorá už za ňu reštituentom podľa Bališa zaplatila. Popradský kataster musí o prevode pozemkov zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) na šiestich reštituentov rozhodnúť do 30 dní.

Prokuratúra zmluvám medzi SPF a reštituentmi vyčítala, že dodatok k zmluve za fond podpísala neoprávnená osoba. V jednom prípade zas prevodu bránila neplnoletosť reštituentky. Dodatok k zmluve, ktorý sa týka 6000 metrov štvorcových, však už podľa Bališa SPF opravovať nemusí, reštituenti sa tejto pôdy totiž vzdali. Reštituentka zas podľa Bališa nadobudla plnoletosť a zmluvu s SPF sama podpísala.

Zmluvy na približne milión metrov štvorcových štátnych pozemkov pri Veľkom Slavkove za SPF podpisoval zástupca šéfa fondu Branislav Bríza, nominant ĽS-HZDS. Pozemky, údajne vo vyše miliardovej hodnote, chcela vzápätí od šiestich majiteľov za 13 miliónov korún kúpiť spoločnosť GVM.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu