Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počet pracovných úrazov sa má do roku 2012 znížiť o štvrtinu

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Zníženie počtu pracovných úrazov na Slovensku do roku 2012 o štvrtinu oproti roku 2006 je cieľom koncepcie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) na roky 2008 až 2012, o ktorej by mala budúci týždeň v stredu rokovať vláda.

"Pri nezmenenom počte zamestnancov ide prakticky o zníženie počtu pracovných úrazov z 13 826 v roku 2006 na 10 373 v roku 2012, čo je zníženie počtu pracovných úrazov o viac ako 3,4 tisíc," uviedlo ministerstvo v materiáli. V záujme zlepšenia stavu pracovných podmienok vrátane BOZP musia podľa rezortu sociálnych vecí zvýšené úsilie prejaviť a viac účinných opatrení realizovať zamestnávatelia predovšetkým v odvetviach a pri prácach s vyšším výskytom poškodenia zdravia.

"Inšpekcia práce sa bude vykonávať najmenej v jednej tretine novo vzniknutých zamestnávateľov do jedného roka od ich založenia," informuje ministerstvo práce a sociálnych vecí. Zámerom rezortu je tiež zvýšiť časový podiel výkonov inšpekcie práce v oblasti BOZP v prospech preventívnych činností, ktoré by mali tvoriť najmenej 70 % z celkových výkonov v oblasti BOZP.

Pri výbere dozorovaných subjektov chce ministerstvo preferovať malých a stredne veľkých zamestnávateľov tak, aby najmenej 50 % z nich tvorili subjekty, v ktorých v predchádzajúcom období ešte nebola vykonaná inšpekcia práce a štátny dozor.

Z hľadiska početnosti pracovných úrazov sú podľa koncepcie na Slovensku rizikovými najmä práce pri ťažbe nerastných surovín, v poľnohospodárstve, poľovníctve a lesnom hospodárstve, ako aj v stavebníctve a v priemyselnej výrobe. Podľa závažnosti pracovných úrazov a počtu smrteľných pracovných úrazov pripadajúcich na 100 zamestnancov je rizikovým najmä stavebníctvo, poľnohospodárstvo, poľovníctvo a lesné hospodárstvo a doprava. "Najmä pri vykonávaní týchto činností musia zamestnávatelia a samostatne podnikajúce fyzické osoby dôslednejšie ako doteraz realizovať vhodné ochranné a najmä preventívne opatrenia v záujme znižovania počtu poškodení zdravia pri práci," upozorňuje ministerstvo práce a sociálnych vecí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu