Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Najvyšší súd odložil vykonateľnosť rozhodnutia voči ST

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR svojím uznesením zo 4. februára odložil vykonateľnosť rozhodnutia predsedu Telekomunikačného úradu SR (TÚ), ktorým regulátor potvrdil povinnosti spoločnosti Slovak Telekom, a.s. (ST) pri poskytovaní širokopásmového prístupu.

Ako TÚ informoval, úrad rešpektuje uznesenie súdu o odklade predmetného rozhodnutia až do rozhodnutia vo veci žaloby Telekomu, ktorou spoločnosť toto rozhodnutie napadla. Úrad však pri vyjadrení k žalobe ST navrhol súdu, aby žalobu aj žiadosť firmy o odklad vykonateľnosti rozhodnutia zamietol. Ako úrad uviedol, súd by nemal žiadosti vyhovieť, lebo účelom rozhodnutí regulátora a následne predsedu TÚ je odstrániť bariéry rozvoja súťaže, ktoré úrad pri svojej analýze zistil a zabezpečiť rozvoj konkurenčného prostredia pri poskytovaní telekomunikačných služieb.

TÚ ďalej pre ilustráciu pre súd uviedol, že podľa správy Európskej asociácie pre konkurenciu v telekomunikáciách (ECTA) bola k 1. štvrťroku 2006, teda v čase rozhodovania úradu vo veci, priemerná penetrácia vysokorýchlostného internetu členských štátov EÚ na úrovni 14,1 %. Na Slovensku predstavovala 2,9 %. Podľa úradu preukazujú uvedené fakty, že toto podnikateľské prostredie ani zďaleka nie je také konkurenčné, ako vo svojej žalobe uvádza ST. Telekom podľa úradu odôvodnil žiadosť o odklad hrozbou závažnej ujmy, ktorá mala vzniknúť tým, že spoločnosť musí vynaložiť neprimerane vysoké náklady v odhadovanej sume 12 mil. Sk na nevyhnutné konfigurácie informačných technológií spolu s vyhradením všetkých kvalifikovaných špecialistov na minimálne obdobie troch mesiacov. To by podľa ST mohlo v konečnom dôsledku ohroziť jej podnikateľskú činnosť. Ako regulátor uviedol, odložením vykonateľnosti rozhodnutia vznikne naopak ujma konkurenčným poskytovateľom služieb a v konečnom dôsledku aj používateľom služieb širokopásmového pripojenia.

TÚ rozhodnutím z 2. novembra 2006 určil spoločnosť ST za významný podnik na veľkoobchodnom relevantnom trhu širokopásmového prístup. Následne mu podľa zákona o elektronických komunikáciách uložil povinnosti transparentnosti prístupu a zároveň zverejnenia referenčnej ponuky na veľkoobchodný širokopásmový prístup, nediskriminácie prístupu, oddelenej evidencie o štruktúre nákladov, výnosov a vloženom kapitále pre každú formu širokopásmového prístupu zvlášť, ako aj povinnosť poskytovať tretím osobám veľkoobchodný širokopásmový prístup za primeraných a objektívnych podmienok a nákladovú orientáciu cien za veľkoobchodný širokopásmový prístup. Uložené povinnosti mali podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu pri poskytovaní širokopásmového prístupu. Voči tomuto rozhodnutiu podal Telekom rozklad, o ktorom rozhodoval predseda TÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu