Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Policajtom porastú platy, parlament odobril zmeny ich odmeňovania

(Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Policajti si od marca finančne polepšia. Parlament dnes totiž schválil novelu zákona o štátnej službe policajtov, ktorá mení systém ich odmeňovania. Príslušníkom Policajného zboru porastú základné funkčné platy, upraví sa zároveň vyplácanie niektorých príplatkov.

Zvýšenie miezd policajtov si v tomto roku vyžiada navyše jednu miliardu korún a podľa ministerstva vnútra má byť motiváciou pre pôsobenie v polícii. Nové pravidlá odmeňovania sa nemali podľa pôvodného vládneho návrhu vzťahovať na ostatné bezpečnostné zložky, ako je napríklad železničná polícia, justičná stráž alebo Slovenská informačná služba. Parlament však odsúhlasil pozmeňovací návrh poslanca koaličnej ĽS-HZDS Jána Kovarčíka, aby zmeny od marca 2009 platili aj pre tieto zložky.

Funkčné platy policajtov v jednotlivých platových triedach sa oproti súčasným 6460 až 16.510 korún zvýšia na 16.150 až 26.550 korún. Novela zákona však zároveň zmení štruktúru rôznych príplatkov. Niektoré sa zrušia, zavedú sa však tiež nové alebo sa premietnu do základného platu.

Už v základnom plate by mali mať napríklad policajti garantovaný trinásty a štrnásty plat. Podľa ministerstva vnútra v súčasnosti jeho vyplatenie závisí od možností štátneho rozpočtu a má naň nárok len ten policajt, ktorého služobný pomer trval v danom polroku viac ako štyri mesiace. Do funkčného platu by sa mal premietnuť napríklad aj príplatok za službu v noci, počas víkendu a sviatku.

Novela zavedie okrem iného nový príplatok za používanie cudzieho jazyka v službe do 1500 korún mesačne, ako i príplatok členom posádok lietadiel a vrtuľníkov. Znížia sa tiež hodnostné príplatky, o zníženú sumu sa však upravia funkčné platy. Zvýši sa ďalej horná hranica príplatku za riadenie, ako i príplatok za starostlivosť o služobného psa alebo koňa, vedenie motorového vozidla a výkon potápačskej činnosti.

"Funkčné platy policajtov v súčasnosti dostatočne nezohľadňujú náročnosť policajnej profesie a neprehľadný systém príplatkov spôsobuje, že príplatky tvoria často viac ako polovicu výplaty," odôvodnilo tlačové oddelenie ministerstva novelu zákona.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu