Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Počiatek: S inflačným kritériom problém nebude

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Slovensko by podľa ministra financií Jána Počiatka nemalo mať s plnením inflačného maastrichtského kritéria žiaden problém.

"Všetko je pod kontrolou. Nevidím nič neočakávaného v slovenskej inflácii v porovnaní s eurozónou," povedal pre agentúru Reuters pred stretnutím ministrov financií Európskej únie, ktorí by sa mali zaoberať plánom Slovenska na plnenie rozpočtového eurokritéria.

Rast spotrebiteľských cien na Slovensku v januári na medziročnej báze dosiahol 3,8 %, čo bolo nad očakávaniami trhu. Opäť dominoval rast cien potravín, ktorému v prvom mesiaci tohto roka sekundovali rastúce regulované ceny, imputované nájomné ako aj ceny niektorých služieb v zdravotníctve a v doprave. Harmonizovaná inflácia, ktorá je dôležitá z hľadiska posudzovania plnenia inflačného kritéria, by však mala byť nižšia, keďže tá imputované nájomné nezahŕňa.

Podľa analytikov by pritom v marci, kedy sa bude plnenie inflačného kritéria posudzovať, mal 12-mesačný priemer harmonizovanej inflácie predstavovať 2,2 %, čo by oproti hranici kritéria malo poskytovať rezervu takmer jeden percentuálny bod.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu