Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výstup z druhého piliera sa má od marca zjednodušiť

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Vláda schválila návrh ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej, aby sa vystúpenie z druhého dôchodkového piliera od začiatku marca tohto roka zjednodušilo.

Návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, podľa ktorého by sa podpis sporiteľa pod oznámenie o vystúpení zo systému starobného dôchodkového sporenia už nemusel úradne overovať, predložil rezort sociálnych vecí do pripomienkového konania v piatok 8. februára. Kabinet tiež schválil návrh ministerky Tomanovej, aby sa parlament zaoberal navrhovanou novelou zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

"Veľmi pružne sme reagovali na požiadavky občanov, že keď vstupovali do druhého piliera, nebolo potrebné žiadne overovanie podpisov a teraz to pri vystúpení vyžadujeme," uviedla po rokovaní vlády ministerka Tomanová. Dôvodom predloženia návrhu novely zákona v skrátenom legislatívnom konaní je podľa nej ohrozenie ústavného práva na zabezpečenie v starobe. "V systéme sú mnohí ľudia, pre ktorých je nevýhodné zostať v tomto systéme," povedala ministerka o druhom, sporivom pilieri. Ako pripustila štátna tajomníčka rezortu sociálnych vecí Emília Kršíková, lehota na skrátené pripomienkové konanie je päť dní. Takáto lehota je podľa nej na to, aby si pripomienkujúce miesta mohli starostlivo preštudovať materiál. "Novela je však o jednej vete a nevidím dôvod, prečo by bolo potrebné päť dní študovať jednu vetu," povedala Kršíková. Podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina je postup rezortu práce a sociálnych vecí v súlade s legislatívnymi pravidlami vlády.

Z druhého dôchodkového piliera od začiatku januára tohto roka do utorka 5. februára vystúpilo 4 904 osôb. Do systému starobného dôchodkového sporenia v rovnakom období vstúpilo 1 326 ľudí. Ministerstvo práce a sociálnych vecí pritom očakáva, že sa z dvojpilierového penzijného systému do výlučne priebežného dôchodkového piliera vráti približne 31 tis. sporiteľov. Možnosť vrátiť sa z druhého piliera do výlučne priebežne financovaného dôchodkového systému spravovaného Sociálnou poisťovňou potrvá do konca júna tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu