Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Euro ešte nie je isté!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - To, že Slovensko prijme 1. januára 2009 euro, berú viacerí ako samozrejmosť. Nie je to však také isté, ako sa zdá.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) totiž po preskúmaní názorov odborníkov zistil, že pravdepodobnosť prijatia eura v plánovanom termíne je len 78-percentná. Čo sa skrýva za zvyšnými 22 percentami?

INEKO v prieskume oslovil osemnásť renomovaných ekonomických analytikov. Pochybnosti sa týkajú schopnosti Slovenska plniť maastrichtské kritériá aj po 1. januári 2009. „Ak Európska komisia zistí, že budeme mať po prijatí eura vysokú infláciu, tak nášmu vstupu do eurozóny by mohla zamedziť,“ povedal Peter Goliáš, analytik organizácie INEKO.

Čo si o prijatí európskej meny v roku 2009 myslí vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát? „Kým európske inštitúcie o našom vstupe nerozhodnú, o 100-percentnej istote hovoriť nemôžeme,“ tvrdí. Barát je však presvedčený, že v rámci domáceho vývoja prijatiu eura nič nehrozí.

Problémy by podľa neho mohli vzniknúť len v podobe nečakanej svetovej udalosti, napríklad prudkým nárastom cien surovín. Zvrat by mohli spôsobiť aj orgány Európskej únie. Svoj odhad pravdepodobnosti zavedenia eura však Barát uviesť nechce: „Nerád by som strieľal nejaké čísla, ale pravdepodobnosť považujem za mimoriadne vysokú,“ povedal Novému Času.

ČÍM JE EURO OHROZENÉ?

- plnením, resp. neplnením kritérií
- vývojom na svetových trhoch
- rozhodnutím Európskej únie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu