Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Niektorí teplári už žiadajú zvýšenie ceny tepla

BRATISLAVA - Približne 50 výrobcov tepla požiadalo Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) o schválenie nových cenových návrhov. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Miroslav Lupták, teplárenské spoločnosti žiadajú nárast ceny tepla v priemere o 3 %. Výrobcovia tepla žiadajú zmenu ceny tepla pre svojich odberateľov postupne od 1. marca. Na Slovensku je v súčasnosti približne 450 výrobcov tepla.

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT), ktorý združuje 76 teplárenských spoločností, ešte minulý týždeň rokoval so Slovenským plynárenským priemyslom, a.s. (SPP) o cenách za plyn, ktorý tvorí asi 65 % z ceny tepla. Podľa SZVT by mali byť výsledky rokovaní známe v tomto týždni. Predseda predstavenstva SZVT Miroslav Obšívaný povedal pre agentúru SITA v pondelok minulý týždeň, že podľa vtedajších prepočtov teplári predpokladali nárast ceny tepla od 1. marca tohto roku do 3,5 %.

Cena tepla naposledy vzrástla od nového roku, a to v priemere o 0,4 %. Priemerná cena tepla sa tak na Slovensku mala pohybovať v tomto roku na úrovni 538 Sk za gigajoul. Teplárenské spoločnosti však chceli kvôli nárastu ceny zemného plynu zvýšiť cenu tepla až o 10 %. Teplárenské spoločnosti podľa ÚRSO na konci minulého roka počítali vo svojich vzorcoch s cenou plynu na úrovni 10,25 Sk za meter kubický. Túto cenu stanovil regulačný úrad na základe ceny ropy a kurzu slovenskej koruny voči doláru, ktoré boli zverejnené Národnou bankou Slovenska v októbri minulého roku. Teplári však na konci minulého roka tvrdili, že im SPP zvýšil cenu plynu o 10 až 15 %. Preto regulačný úrad spolu s teplárenskými spoločnosťami a SPP pokračovali v rokovaniach o cene plynu aj začiatkom tohto roku. Teplárenské spoločnosti môžu podávať nové cenové návrhy aj počas roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu