Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rodičia, pozor! Aké príspevky vám môže štát priznať?

Ak si chcete predĺžiť rodičovskú dovolenku, požiadajte o to svojho zamestnávateľa. Zobraziť galériu (2)
Ak si chcete predĺžiť rodičovskú dovolenku, požiadajte o to svojho zamestnávateľa.

BRATISLAVA - Ak chcete zostať na rodičovskej dovolenke pri dieťatku dlhšie ako 6 mesiacov, môžete! Stačí, ak o ňu požiadate svojho zamestnávateľa. Výška rodičovského príspevku od štátu je 4 560 Sk a vypláca ho úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého bydliska. Nový Čas pre vás zistil, aké ďalšie príspevky a dávky môžete získať.

Po ukončení vyplácania materského, ktoré trvá 28, prípadne až 37 týždňov, môžete požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o rodičovský príspevok. Túto možnosť máte vtedy, keď sa rozhodnete zostať so svojím dieťatkom doma dlhšie ako spomínaný polrok. Štandard sú 3 roky, ale ak je jeho zdravotný stav nepriaznivý, doma môžete byť až 6 rokov.

Povinnosti zamestnávateľa
Počítajte s tým, že o rodičovskú dovolenku by ste mali požiadať svojho zamestnávateľa. Ten je povinný vyhovieť vám. Funguje to tak, že váš šéf následne oznámi pobočke Sociálnej poisťovne začiatok a skončenie nielen materskej, ale aj rodičovskej dovolenky. To všetko musí stihnúť do 8 dní od začiatku alebo skončenia jej čerpania.

Výplata rodičovského príspevku
Materské vyplácala Sociálna poisťovňa. O rodičovský príspevok musíte požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho trvalého pobytu. Výška príspevku je 4 560 Sk mesačne. Nárok na rodičovský príspevok však môžu získať aj matky už od narodenia dieťaťa, a to v prípade, že im nebolo priznané materské.

Rodičia, pozor! Aké príspevky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)


NÁROK NA PRÍSPEVOK - NÁHRADNÁ STAROSTLIVOSŤ

Nárok na príspevky budete mať v prípade, že preukážete doklad o rozhodnutí súdu, ktorým je vám dieťa zverené do osobnej alebo pestúnskej starostlivosti či poručníctva, prípadne ide o predbežné opatrenie súdu. Ak dieťa nebolo v ústavnej alebo ochrannej výchove úrad práce vám poskytne 9 550 Sk na zabezpečenie základného osobného vybavenia ako je ošatenie, obuv, nevyhnutný nábytok či hygienické potreby. Následne naň môžete dostávať mesačne 3 590 Sk a ako náhradný rodič aj 4 560 Sk. V prípade, že je dieťa postihnuté, máte nárok tiež na príplatok vo výške 3 240 Sk mesačne. Po dovŕšení jeho plnoletosti, teda po zániku náhradnej starostlivosti, mu úrad práce vyplatí sumu vo výške 23 910 Sk.

KDE NÁJSŤ ŽIADOSŤ

Všetky typy potrebných žiadostí nájdete na úradoch práce, ale aj na internetovej stránke www.employment.gov.sk/DIS v sekcii vzory žiadostí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu