Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Mamičky, pozor na dôchodok!

Mária (40) je jednou z mnohých matiek, ktorá nevedela, že sa mala prihlásiť do Sociálnej poisťovne.
Mária (40) je jednou z mnohých matiek, ktorá nevedela, že sa mala prihlásiť do Sociálnej poisťovne. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Tomu sa hovorí byrokracia! Vybavili ste si materskú dovolenku a myslíte si, že nič iné nepotrebujete? Omyl! Ak nechcete prísť v budúcnosti o časť dôchodku, mali by ste sa do 15 dní od narodenia dieťaťa prihlásiť do systému Sociálnej poisťovne. Nový Čas vám poradí, čo všetko „vybehať“, aby ste o peniaze neprišli.

Ak nestihnete podať prihlášku do Sociálnej poisťovne do 15 dní od narodenia dieťaťa, dôchodkovo poistená budete až odo dňa podania prihlášky. Preto tak urobte čo najskôr! Spätne vám totiž financie neodvedú. V prípade, že ste prihlásené aj v druhom pilieri, nezabudnite podpísať i to, že v ňom chcete naďalej zostať. Pokiaľ tak neurobíte, automaticky vám zaniká účasť na takomto druhu sporenia. „Prišiel mi výpis z DSS-ky a zistila som, že mi peniaze nenabiehajú! Musela som sa znova prihlásiť v Sociálnej poisťovni,“ znepokojene hovorí Mária (40) z Bratislavy.

ČO VÁS ČAKÁ

1. Materská dávka
Materskú dávku vám vypláca Sociálna poisťovňa. Nárok na ňu vám vznikne potom, ako zamestnávateľ nahlási váš nástup na materskú dovolenku.

2. Dôchodkové poistenie
Ak sa v Sociálnej poisťovni prihlásite do 15 dní od narodenia dieťaťa, nárok na poistenie máte už dňom narodenia dieťaťa. Ak to bude neskôr, poistená budete až odo dňa podania prihlášky.

3. Druhý pilier
Okrem prihlášky na dôchodkové poistenie do I. piliera, musíte vypísať aj formulár, ktorý vám zabezpečí odvody od štátu do vašej DSS.

UŽ ZAJTRA!
Na aké dávky máte nárok počas materskej a rodičovskej dovolenky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu