Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

SPP nemusí zaplatiť Duckého polmiliardovú zmenku

SPP
SPP

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nebude musieť zaplatiť českej spoločnosti Draft-ova 400 miliónov českých korún (vyše pol miliardy Sk) za jednu zo zmeniek, ktoré podpísal bývalý šéf plynární Ján Ducký.

Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave, ktorý tak potvrdil skorší verdikt okresného súdu. Proti rozhodnutiu sa nie je možné odvolať, informoval ČTK hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

"Krajský súd potvrdil názor okresného súdu, že zmenka bola vystavená bez dátumu splatnosti a potvrdil názor okresného súdu, že došlo k premlčaniu lehoty plnenia zmenky," uviedol Adamčiak.

Prípad takzvaných Duckého zmeniek sa na súdoch ťahá už niekoľko rokov. Niekdajší minister hospodárstva Ducký ešte vo funkcii šéfa SPP vystavil okrem iného päť zmeniek v hodnote 350 miliónov českých korún (vyše 450 miliónov Sk) pre spoločnosť Sezooz Group vsetínskeho podnikateľa Romana Zubíka. Ten následne dal zmenky Union banke ako záruku za úver. Celkový počet zmeniek, vystavených Duckým, ktorého začiatkom roku 1999 zastrelili, nie je známy.

Union banka sa o zmenky s plynárenskou spoločnosťou súdila na Slovensku viac ako päť rokov, pričom v novembri 2001 Najvyšší súd platnosť zmeniek potvrdil. Po procesných námietkach a dovolaní SPP však Najvyšší súd vrátil spor Krajskému súdu v Bratislave. Union banka medzitým skrachovala a jej konkurzná správkyňa zmenky predala. V podobnom zmenkovom spore s SPP neuspela ani skrachovaná česká Moravia banka, ktorá žiadala preplatiť zmenky za viac ako 209 miliónov Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu