Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európske burzy klesli, americké a japonské si polepšili

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európske burzy otvorili nový týždeň v negatívnom pásme. Trh znovu ovládli obavy z vývoja globálnej ekonomiky a finančný sektor čelil výpredajom pre podvod vo francúzskej banky Société Générale.

Index európskych blue chips FTSEurofirst 300 ukončil pondelkové obchodovanie s poklesom o 1 % na úrovni 1 317,15 bodu, a prehĺbil tak tohtoročné straty na 12,6 %. Société Générale ešte minulý týždeň odhadila bankový podvod, ktorý jej spôsobil straty takmer 5 mld. eur. Jej akcie v pondelok klesli o 3,3 % a stiahli zo sebou ďalšie finančné tituly ako HSBC, Barclays či Banco Santander. V centre výpredaja sa ocitli aj ťažobné a ropné koncerny, ako BP, Total či Rio Tinto, ktorých akcie klesali spolu s cenami ropy a medi na komoditných trhoch.

Opačným smerom sa v pondelok vydali americké burzy. Investori skupovali akcie veľkých výrobcov a finančných spoločností v očakávaní, že americká centrálna banka (Fed) tento týždeň znovu zníži úrokové sadzby. Trhy paradoxne povzbudila vládna správa vývoji trhu s nehnuteľnosťami USA, ktorá ukázala najslabšie výsledky za posledných osem rokov. To podľa analytikov prinúti Fed k ďalším záchranným opatreniam. Index priemyselných blue chips Dow Jones v pondelok posilnil o 1,45 % na 12 383,89 bodu, širší index Standard & Poor's 500 sa zvýšil o 1,76 % na 1 353,97 bodu a technologický Nasdaq Composite Index si polepšil o 1,02 % na 2 349,91 bodu. Akcie amerického konglomerátu General Electric stúpli o vyše 2 %, koncern Caterpillar si polepšil o 3,5 %. Darilo sa aj finančnému sektoru, kde akcie Bank of America vyskočili o 4,4 %. Slabé hospodárske výsledky naopak stiahli nadol akcie McDonald's o 5,6 % a American Express o vyše 3 %.

Tokijská burza v utorok kopírovala vývoj na Wall Street. Jej hlavné indexy vyskočili o takmer 3 % vďaka očakávaniam, že Fed zníži úrokové sadzby. Hlavný japonský index Nikkei posilnil o 2,99 % na 13 478,86 bodu a širší index TOPIX si pripísal 2,76 % na 1 328,73 bodu. Silné finančné výsledky prepravnej spoločnosti Nippon Yusen povzbudili celý dopravný sektor. Jej akcie stúpli v utorkovom obchodovaní o 8,1 %, zatiaľ čo konkurenčná skupina Mitsui OSK Lines si polepšila o 3,7 % a Kawasaki Kisen o 5,5 %. Investori výhodne skupovali aj doteraz klesajúce bankové tituly. Napríklad akcie Mitsubishi UFJ Financial Group vzrástli o 4,6 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu