Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Členovia EÚ už začínajú boj o peniaze pre ďalšie obdobie

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Členské štáty Európskej únie (EÚ) začínajú už teraz boj o miliardy z európskych fondov v ďalšom programovom období 2014 až 2020.

A to napriek tomu, že SR ešte nedočerpala európske prostriedky zo skráteného programového obdobia 2004 až 2006 a ešte sa len rozbieha nové programové obdobie 2007 až 2013. Ako v stredu ďalej informoval štátny tajomník ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja Daniel Ács (ĽS-HZDS), v oblasti kohéznej politiky sa rozbiehajú diskusie o prioritách jednotlivých krajín a regiónov pre ďalšie obdobie po roku 2013. Pre SR je nevyhnutné v tomto období identifikovať najdôležitejšie druhy podpory.

"Európska komisia spracovala štvrtú kohéznu správu. Je už otvorená široká verejná diskusia v Európskej únii (EÚ) ku kohéznej politike pre ďalšie programové obdobie. Zároveň sa pripravuje revízia rozpočtu EÚ, ktorá sa má uskutočniť v roku 2009 a má smerovať k určitým opatreniam pre nové rozpočtové obdobie 2014 až 2020," zdôvodnil pre agentúru SITA Ács nevyhnutnosť včasnej prípravy na nasledujúce sedemročné obdobie. Aby SR vedela stanoviť základné priority k revízii rozpočtu EÚ, potrebuje mať najskôr stratégie kohéznej politiky. Tá je totiž najväčšou kapitolou rozpočtu únie. "Najprv si musíme povedať stratégie v jednotlivých politikách, aby sme vedeli potom diskutovať aj o rozpočte a vynegociovať čo najviac prostriedkov z EÚ," dodal Ács.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu