Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekári začali iniciatívu za práva pacientov

BRATISLAVA - Všeobecní lekári začali iniciatívu za práva pacientov. Upozorňujú, že v dnešnej dobe pacienti nedostávajú takú zdravotnú starostlivosť, akú si vyžaduje ich zdravotný stav a akú im zaručuje Ústava Slovenskej republiky.

"Budeme informovať verejnosť o konkrétnych príkladoch. Spustíme vysvetľovaciu kampaň, aby sme oboznámili s konkrétnymi faktami pacientov aj vo svojich ambulanciách," píše sa vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Lipták.

Ako ďalej informoval, vytvorí sa programový výbor zo zástupcov všeobecných lekárov pre dospelých z regiónov, ktorí budú spracovávať jednotlivé témy. "Privítame čo najširšiu aktivitu všeobecných lekárov a privítame spoluprácu aktívnych zástupcov pacientov a ich združení. Spoločne sa budeme usilovať o zlepšenie zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom na Slovensku," uzavrel Lipták.

Iniciatívu odštartovali na sobotňajšom zhromaždení všeobecných lekárov pre dospelých v Prešove zástupcovia Sekcie všeobecných lekárov pre dospelých Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Na stretnutí sa hovorilo aj o iných aktuálnych otázkach. Napríklad problém výmenných lístkov považujú všeobecní lekári za umelo vytvorenú kampaň zakrývajúcu skutočné problémy. "Systém výmenných lístkov tu fungoval niekoľko desaťročí. Jeho význam je v tom, že odstraňuje živelnosť v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti organizované všeobecnými lekármi zabezpečuje jej efektívnosť a preto má našu podporu," píše sa v stanovisku.

"Skutočným problémom je súčasná kvalita poskytovanej starostlivosti ako u všeobecných lekárov tak aj u špecialistov a úroveň ich spolupráce. Súvisí to s nedostatočným financovaním ambulantného sektora," uvádza sa ďalej v materiáli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu